Zaļās partijas prioritāte joprojām ir VARAM, bet nav izslēgta arī Aizsardzības ministrijas vadīšana

Latvijas Zaļās partijas (LZP) prioritāte joprojām ir Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) ministra postenis, taču teorētiski nav izslēgta iespēja, ka tā vietā Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) kļūst atbildīga par Aizsardzības ministrijas (AM) vadīšanu, aģentūrai LETA atzina LZP līdzpriekšsēdētājs un ZZS valdes loceklis Viesturs Silenieks.

Politiķis arī norādīja, ka nevēlas vērtēt teorētiskas iespējas, tomēr viņš neizslēdza varbūtību vadīt AM, jo politikā vienmēr ir iespējami dažādi scenāriji, kurus nevar uzreiz atmest.

Viņš gan akcentēja, ka par "Vienotības" priekšlikumu lēmums jāpieņem ZZS valdē. Tāpat tas jāizdiskutē LZP valdē un vēl jāuzzina, vai tas ir pēdējais piedāvājums. Ja kādu apstākļu dēļ šis priekšlikums vairs nebūs spēkā, tad varēs atgriezties pie jautājuma par VARAM vadību, skaidroja Silenieks.

Iespējamais kandidāts aizsardzības ministra amatam būtu jāmeklē ar pieredzi šajā sfērā, piebilda politiķis.

Kā ziņots, "Vienotība" šodien piedāvājusi ZZS uzņemties atbildību par AM, apmaiņā pret iepriekš piedāvāto Izglītības un zinātnes ministriju, tomēr šorīt notikušās abu partiju konsultācijas noslēgušās ar ZZS vēlmi vēl apdomāt šo piedāvājumu un atbildi sniegt šīs dienas laikā.

ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis pēc tikšanās ar 'Vienotības" pārstāvjiem žurnālistiem sacīja, ka šis piedāvājums uzņemties atbildību par AM tiks izsvērts un šīs dienas laikā tiks sniegta atbilde.

Lai gan šorīt pirms abu partiju konsultācijas Ministru prezidenta amata kandidāte Laimdota Straujuma (V) intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" sacīja, ka ZZS varētu piekrist "Vienotības" piedāvājumam, jo jau vakar pēc "Vienotības" valdes sēdes ZZS esot sniedzis neformālu piekrišanu tam.

Jau ziņots, ZZS pārstāvji pirmdien informēja Straujumu, ka ZZS jaunajā valdībā neuzņemsies Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) vadību. ZZS savu lēmumu pamatojusi ar to, ka IZM būtu jāvada profesionālim, kāda tās rindās pašlaik neesot.

"Vienotības" valde pirmdien vakarā notikušajā sēdē izskatīja dažādus risinājumus situācijai saistībā ar valdības veidošanu, kā vienu no variantiem vērtējot iespēju atteikties no Aizsardzības ministrijas vadīšanas, piedāvājot to ZZS, un virzīt savu izglītības un zinātnes ministru.

Tikmēr citi potenciālie valdības partneri - Reformu partija un nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) - jau pauduši atbalstu iepriekš izteiktajam Straujumas piedāvājumam par atbildības jomu sadali jaunajā valdībā.

Saskaņā ar Straujumas iepriekš izteikto piedāvājumu ZZS jaunajā valdībā tiktu IZM, Labklājības ministrija un Zemkopības ministrija, kā arī parlamentārā sekretāra amats VARAM.

Svarīgākais