Rasnačs vēstulē Zatleram skaidro jēdzienus "okupācija" un "okupants"

Apvienības "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK valdes loceklis un Saeimas deputāts Dzintars Rasnačs nosūtījis vēstuli Valsts prezidentam Valdim Zatleram, kurā pauž pārliecību, ka jēdzieni "okupācija" un "okupants" ir juridiski korekti un atbilst starptautisko tiesību normām, aģentūru LETA informēja TB/LNNK preses sekretārs Rolands Pētersons.

Valsts prezidents Valdis Zatlers, atbildot uz laikraksta "Telegraf" lasītāju jautājumiem, norādīja: ja kādam nav skaidra Latvijas pozīcija attiecībā uz okupācijas faktu, ir iespēja apmeklēt Okupācijas muzeju. Vienlaikus gan viņš aicināja beidzot neizmantot vārdu "okupants" attiecībā uz kādu krievu tautības iedzīvotāju Latvijā.

"Okupācija noslēdzās, kad valsti pameta pēdējais Padomju Savienības karaspēka pārstāvis. Tāpēc patlaban mums Latvijā vajadzētu norunāt, ka vārdu "okupants" vairs neizmantosim," norādīja Zatlers.

Savā vēstulē deputāts Rasnačs atsaucas uz 1949.gada 12.augusta Ženēvas konvenciju par civiliedzīvotāju aizsardzību kara laikā, kuras 6.pantā ir rakstīts: "Okupētāja valsts nedrīkst deportēt vai pārvietot daļu tās civiliedzīvotāju uz teritoriju, ko tā okupējusi."

PSRS, kas 1940.gada 17.jūnijā un pēc tam 1944.gada rudenī atkārtoti bija okupējusi Latvijas Republiku, turpmākajos gados līdz LR neatkarības atjaunošanai iepludināja (pārvietoja) Latvijas teritorijā simtiem tūkstošus civilpersonu un daudzus desmitus tūkstošus militārpersonu. Šīs personas, pēc Rasnača domām, būtu juridiski korekti apzīmēt par "okupācijas rezultātā ieceļojušām civilpersonām un viņu tiesiskajiem pēcnācējiem". Ar jēdzieniem "okupants" un "civilokupants" Trešās atmodas laikā un vēlākajos gados apzīmēja šīs militārpersonas un civilpersonas un viņu tiesiskos pēcnācējus, norāda Rasnačs.

Deputāts uzsver, ka "minētajiem cilvēkiem nevajadzētu apvainoties par šādu apzīmējumu, jo tas juridiskajā aspektā lielāko daļu no viņiem pieskaita Molotova-Ribentropa pakta upuru skaitam. Krievijas Federācijai, kas starptautiski atzīta par okupētājvalsts PSRS mantinieci, būtu jāatlīdzina Latvijai tās okupācijas rezultātā nodarītais kaitējums".

Rasnačs arī aicina Valsts prezidentu turpmāk "atturēties lietot tādus apgalvojumus, kuri daudziem liek noprast (pārprast), ka Latvijas Republikas okupācijas nav bijis un līdz ar okupācijas karaspēka izvešanu esot novērstas okupācijas sekas".

Latvijā

Zemkopības ministrs Armands Krauze (ZZS) rosina Pārtikas un veterināro dienestu (PVD) pastiprināti pievērst uzmanību un operatīvi sniegt priekšlikumus patērētāju aizsardzības uzlabošanai, saņemot pakalpojumus no ēdienu piegādes uzņēmumiem, informē Zemkopības ministrijas (ZM) pārstāvji.

Svarīgākais