Antropologi aicina novērtēt Straujumas pieredzi un atturēties no jaunības kulta

© F64

Vērtējot premjera amata kandidātes Laimdotas Straujumas (V) atbilstību amatam, būtu jāņem vērā viņas pieredze un jāatturas no jaunības kulta aktivizēšanas, uzskata antropologi Vineta Savicka, Ieva Raubiško un Klāvs Sedlenieks.

Latvijas sabiedrība ir viena no tām, kurās eksistē zināms jaunības kults, sarunā ar aģentūru LETA norādīja Latvijas Antropologu biedrības valdes locekle Savicka. Tas ir saistīts ne tikai ar "mūsu" pasaules redzējumu, bet arī ar neseno valsts vēsturi, kad augstos amatos bez ilgstošas karjeras veidošanas nonāca gados jauni cilvēki, viņa skaidroja.

"Nevar noliegt, ka pastāv sabiedrības, kurās viedums un dzīves pieredze ir lielākā cieņā nekā Latvijā," piebilda Savicka.

Līdzīgu viedokli aģentūrai LETA pauda arī antropoloģe Raubiško. Viņa pieļāva, ka, vērtējot Straujumas piemērotību premjera amatam, atsevišķu Latvijas iedzīvotāju viedoklī varētu atspoguļoties jaunības kults - vēlme redzēt amatā dinamisku un vīrišķu figūru. "Tomēr līdz ar gadiem nāk pieredze. Straujumas uzkrātā pieredze ir ļoti vērā ņemama," viņa uzsvēra. Pozitīvi vērtējams tas, ka premjera amatam tiek virzīta sieviete, sacīja Raubiško.

Savukārt sociālantropologs Sedlenieks, komentējot šo tematu, bija īss un konkrēts. "Es neredzu nekādu iemeslu, kāpēc par vecumu būtu jāuztraucas," aģentūrai LETA sacīja Sedlenieks.

Kā ziņots, Valsts prezidents Andris Bērziņš pirmdien aicināja pašreizējo zemkopības ministri Straujumu veidot jauno valdību. Straujuma ir dzimusi 1951.gadā, liecina Zemkopības ministrijas mājaslapā publiskotā informācija.

Svarīgākais