Kas Latvijā aktīvi ziedo partijām tas aktīvi būvē

Iespiesti stūrī, politiķi pēc daudzu gadu klusēšanas ir spiesti atzīt – būvniecības kompānijas ir bijušas vienas no dāsnākajām ziedotājām partijām, pretī prasot gan uzņēmējiem vēlamas izmaiņas likumdošanā, gan arī miljoniem vērtus valsts un pašvaldību pasūtījumus.

Zolitūdes traģēdijā iesaistītā SIA Re&Re ir viena no aktīvākajām ziedotājām partijām un arī viena no veiksmīgākajām pasūtījumu ieguvējām valstī.

Pēdējos gados ir radies iespaids, ka bez Re&Re Latvijā nav praktiski nevienas citas būvkompānijas. Šis uzņēmums ir realizējis vērienīgus valsts un pašvaldības projektus: sociālo dzīvokļu ēkas Imantā un Zolitūdē, Latvijas Nacionālais mākslas muzejs, Rīgas pils, Latvijas Nacionālā bibliotēka, Gaiļezera slimnīcas rekonstrukcija, Rīgas Biržas ēka, Saeimas nams, Latvijas Nacionālais teāris, Krievu drāmas teātris, Ieņēmumu dienesta administratīvā ēka, Rīgas Doms u.c. [interesanti, ka vakar no kompānijas interneta vietnes pēkšņi bija pazudusi sadaļa ar visiem jebkad realizētajiem projektiem]. Tikpat aktīvi uzņēmums ir arī ziedojis politiķiem.

***

SIA Re&Re

- «SIA Re&Re ir dibināta 1993. gadā.

- Uzņēmuma valdē darbojas valdes loceklis Egils Bērzups, Aleksandrs Kalniņš, Didzis Putniņš un Ilze Sila, valdes priekšsēdētāja pienākumus pilda Ainārs Pauniņš.

- Re&Re īpašnieki ir Marģers Bitmetis, Egils Bērzups, Ainārs Pauniņš un Didzis Putniņš.

***

KAM ZIEDO Re&Re

- Re&Re pēdējo gadu laikā kopumā apvienībai Par labu Latviju (PLL) ir ziedojusi 168 000 latu. Intersanti, ka tieši PLL līderis Ainārs Šlesers savulaik panāca, ka būvuzraudzība no Vides aizsardzības ministrijas pāriet Ekonomikas ministrijas pārraudzībā.

- Viens no uzņēmuma dibinātājiem Marģers Bitmetis 2010. gadā partiju apvienībai Par labu Latviju, kurā arī ir darbojies A. Šlesers, ziedoja 18 000 latu.

- 2004. un 2005. gadā Re&Re līdzīpašnieks Egils Bērzups ziedoja partijai Jaunais laiks 6100 latus.

- Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra Jura Pūces ģimene netieši pārtiek no būvkompāniju, arī Re&Re ziedojumiem. J. Pūces dzīvesbiedre Zaiga Pūce ir viena no biedrības Ascendum amatpersonām, un būvkompānija Re&Re biedrībai Ascendum ir ziedojusi 29 500 latus.

- Ekspremjera Einara Repšes vadītajai biedrībai Latvijas attīstībai, kas tuvākajos mēnešos plāno pārtapt partijā un startēt 12. Saeimas vēlēšanās, ziedoti 15 000 latu. Biedrībai Latvijas attīstībai ir ziedojusi SIA Retex būve, kas pieder miljonāra Aināra Pauniņa būvfirmai Re&Re.

Latvijā

Pirms divām nedēļām, 7. septembrī, Rēzeknes novada Gaigalavas pagastā nokrita Krievijas bezpilota lidaparāts ar 50 kilogramu sprāgstvielu lādiņu. Par šo incidentu Latvijas Aizsardzības ministrija (AM) paziņoja tikai svētdienas pievakarē. Pirmdienā tika sarīkota preses konference, kurā atbildīgās amat/militārpersonas centās paskaidrot, kas noticis un kāpēc šis drons nav ticis notriekts. Sabiedrības vērtējums par šo skaidrojumu – nepārliecinoši.

Svarīgākais