Valdības rīcībspēja – ZZS rokās

Zinot, cik jūtīgi eirokomisāra vēlēšanas varētu uztvert Vienotības līdere Solvita Āboltiņa, Nacionālā apvienība (NA) ceturtdien tomēr izmantoja iespēju atspēlēties saviem partneriem. Tādējādi nacionāļu balsojums ir apliecinājis, ka koalīcija ir rīcībnespējīga, kas savukārt zelta kārti ieliek Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) rokās.

Ceturtdien Saeimā tika skatīts Vienotības līderiem subjektīvi ļoti neērts jautājums par kārtību, kādā tiek izvirzīti kandidāti Eiropas Savienības komisāra amatam. Kuluāros netiek slēpts, ka augsto posteni labprāt vēlētos ieņemt Saeimas spīkere Solvita Āboltiņa, kurai būtu izdevīga līdzšinējā kārtība, kad komisāru nominē premjerministrs jeb konkrētajā gadījumā viņas partijas biedrs Valdis Dombrovskis. Tikmēr Saeimas opozīcija vēlas noteikt, ka kāroto biļeti uz Briseli var iegūt vienīgi ar 51 parlamentārieša balsojumu. Tas savukārt nozīmētu kritiskas debates parlamentā, kā arī politisko tirgošanos. Neraugoties uz to, ka šā jautājuma smalkās aizkulises visiem koalīcijas partneriem bija labi zināmas, opozīcijas ierosme vakar tomēr guva parlamenta konceptuālu akceptu, turklāt ar NA deputātu balsīm. Tādējādi ir kļuvis acīm redzami, ka nacionāļi negrasās Vienotībai piedot nedz tieslietu ministra Jāņa Bordāna paturēšanu amatā, nedz ķīviņus par uzturēšanās atļauju iegrožošanu un ir gatavi atspēlēties katrā būtiskākā jautājumā.

Smalka spēle

Zaudējot NA balsis parlamentā, Vienotībai sev būtisku jautājumu virzīšanā, visticamāk, nāksies meklēt opozīcijas labvēlību, kas varētu nozīmēt ZZS uzrunāšanu. Neoficiāli tiek baumots, ka par iesaistīšanos koalīcijā zaļzemnieki pieprasījuši trīs portfeļus – Ekonomikas, Satiksmes un Zemkopības ministrijās. Tiesa, būdams pieredzes bagāts politiskais spēks, ZZS lieliski apzinās savu balsu patieso vērtību un negrasās nosaukt pārāk zemu cenu. Aizkulisēs tiek runāts, ka daudz izdevīgāka par trim ministru portfeļiem ZZS būtu palikšana opozīcijā, par katru Vienotībai būtisku balsojumu izvirzot atsevišķu prasību.

ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis jautājumu par atbalstu Vienotībai komentē izvairīgi, vien norādot: «Gods atrasties nestabilajā Valda Dombrovska valdībā ir apšaubāms ieguvums.» To, vai ZZS tik tiešām ir pieprasījusi trīs ministru posteņus, A. Brigmanis neapstiprināja, vien akcentējot, ka Neatkarīgās pieminētās sfēras tradicionāli ir bijušas zaļzemnieku interešu lokā. Savukārt iespējamību, ka NA valdībā tiktu aizstāts ar ZZS, viņš raksturoja kā maz ticamu, jo: «Pašreizējai valdībai pašai būtu jāuzņemas atbildība un jāatrisina sastrādātās problēmas ar Liepājas metalurgu, elektrības cenu kāpumu, pašvaldību budžetiem u. tml.»

Arī NA līderis Raivis Dzintars Neatkarīgajai apliecināja – būtu jāšaubās, vai ZZS šobrīd piekristu iesaistīties koalīcijā, jo tik īsi pirms vēlēšanām stratēģiski daudz izdevīgāk ir atrasties opozīcijā.

Tikmēr aizkulisēs tiek vīpsnāts: vēlme caur protekciju Jānim Bordānam nolikt pie vietas nepaklausīgos nacionāļus var Vienotībai izmaksāt pārāk dārgi. Proti, ZZS atbalsts var izrādīties pārāk dārgs, iekams NA labvēlība – bezcerīgi zaudēta. Tā rezultātā turpmākos vienpadsmit mēnešus līdz nākamās Saeimas vēlēšanām Vienotība vairs nespēs Saeimā izlemt nevienu sev svarīgu jautājumu.

Nebūtu ilgi jāsaglabā aizvainojums

Tiesa, NA principiālie ķīviņi ar Vienotību rada jautājumu par šīs apvienības nākotnes perspektīvām. Proti, būdama Latvijas ietekmīgākā partija, Vienotība var apgrūtināt NA nonākšanu visās turpmākajās koalīcijās. Apvienības līderis R. Dzintars sarunā ar Neatkarīgo gan akcentē – nacionāļi nekad neesot bijuši tie, kuri pirmie pārkāpj vienošanos: «Mēs nekad neesam lauzuši doto vārdu vai atkāpušies no solījumiem. Tādēļ neviens nevarētu teikt, ka esam neprognozējami. Tieši pretēji. Šo gadu laikā esam iemācījušies to kompromisu mākslu, kuras trūkums mums tika piedēvēts koalīcijas izveides brīdī.»

Tikmēr NA pārstāvis Imants Parādnieks ir pārliecināts – apvienības reitingi turpinās augt un, ja ne nākamajās, tad aiznākamajās Saeimas vēlēšanās tieši nacionāļi iegūs vislielāko mandātu skaitu. «Apvienībai ir stingra, nemainīga ideoloģija, un vēlētāji to novērtē. Cilvēki visā Eiropā atgriežas pie pamatvērtībām, pie savām saknēm, tādēļ tuvāko gadu laikā Nacionālā apvienība sagaida atbalstītāju skaita pieaugumu,» norāda I. Parādnieks, uzsverot: «Ir skaidrs, ka arī nākotnē mums nāksies sastrādāties ar Vienotību, tādēļ attiecību pamatā jāliek darbs valsts interesēs, nevis savstarpējie aizvainojumi.».

Svarīgākais