"Nepilsoņu kongress" piedāvā Panam Kimunam kļūt par vidutāju nepilsoņu jautājumā

Ieguvis ANO ģenerālsekretāra Pana Kimuna atbalstu attiecībā uz to, ka Latvijai jāpilda starptautiskas rekomendācijas masu bezpilsonības problēmas sakarā, "Nepilsoņu kongress" ir vērsies ar vēstuli pie Pana Kimuna, kas pašlaik atrodas ar oficiālo vizīti Rīgā. Pēc cilvēktiesību aizstāvju domām, lai nodibinātu efektīvu dialogu starp varu un pilsonisko sabiedrību, jo īpaši masveida bezpilsonības problēmas risināšanas jautājumā, Latvijai ir vajadzīgs vidutājs, un NK lūdz ANO sniegt iespējamo atbalstu šajā jautājumā.

Valdības piedāvātais kurss uz naturalizāciju kā bezpilsonības problēmas risināšanu ir demonstrējis savu nespēju šo problēmu atrisināt. Ik gadu tiek naturalizēti 10% nepilsoņu. Taču pastāv arī citi problēmas risināšanas ceļi, un tieši par to ir jānotiek dialogam, uzsver Panam Kimunam adresētās vēstules autori, "Nepilsoņu kongresa" līderi Jeļizaveta Krivcova un Valērijs Komarovs. Iespējamākie risinājumu varianti varētu būt: naturalizācijas "pārlādēšana", automātiska pilsonības piešķiršana, naturalizācijas procedūras vienkāršošana, it sevišķi pensionāriem, pilsoņu un nepilsoņu tiesību atšķirību mazināšana. Šos variantus varētu izmantot gan atsevišķi, gan kombinējot savā starpā.

"Nepilsoņi nav jāuztver kā imigranti, naturalizācijas procesa "pārlādēšanai" jānošķir nepilsoņu un imigrantu naturalizācija. Piemēram, nepilsoņus varētu atbrīvot no vēstures eksāmena, jo vēsturi viņi tāpat zina, un pensionāriem piešķirt pilsonību vispār bez eksāmeniem. Eksāmenu varētu vienkāršot līdz esejai "Latvija ir mana dzimtā zeme" vai "Par ko es mīlu Latviju". Kopā ar bezmaksas valodas kursiem tas veicinātu naturalizācijas procesa paātrināšanos. Ja masveida pilsonības piešķiršana automātiski vai vienkāršotas naturalizācijas ceļā nebūs iespējama kā ilgtermiņa risinājums, valsts centienus varētu vērst uz pakāpenisku nepilsoņu integrāciju, piešķirot viņiem tiesības balsot pašvaldību vēlēšanās, kā arī paplašinot viņu sociāli ekonomiskās tiesības, jo īpaši likvidējot profesiju ierobežojumus," teikts ANO ģenerālsekretāram adresētajā vēstulē.

Viena no vēstules autoriem Jeļizaveta Krivcova saka: "Mēs ar lielu pacilātību esam uztvēruši neseno ANO ģenerālsekretāra oficiālā pārstāvja Mārtina Nesirki aicinājumu Latvijas varas iestādēm "pastiprināt pūles, reaģējot uz bezpilsonības problēmu valstī. Mūsu vēstule ietver sevī pašreizējās Latvijas nepilsoņu situācijas analīzi, naturalizācijas apstāšanās cēloņus un masveida bezpilsonības jautājuma risināšanas ceļus. ‘’Loti ceram, ka starptautiskas organizācijas, jo īpaši tik ietekmīga kā ANO, palīdzēs mums pārliecināt Latvijas varas struktūras, lai varētu uzsākt konstruktīvu dialogu."

Latvijā

“Man jau trīs dienas ir slikta dūša. Vemšana, galvassāpes, bezmiegs. Katru dienu, atverot e-pastu, pirmā doma – vai būs atkal jauns paziņojums no CSDD par 350 eiro sodu vai nebūs? Kopā sods jau sakrājies pāri tūkstotim, tuvojas diviem,” asaras valdīdama, man sūdzas kāda satraukta paziņa. Viņa ir izmisumā.

Svarīgākais