ANO ģenerālsekretārs: Latvija ir maza valsts, taču tai ir ietekme globālā mērogā

© f64

Lai gan Latvija ir maza valsts, tā ir izvēlējusies pareizu attīstības ceļu un tai ir ietekme arī globālajā politikā, šodien konferencē "Latvijas valsts veidošana un atjaunošana vēsturiskajā skatījumā" sacīja ANO ģenerālsekretārs Bans Kimūns.

Savu referātu ģenerālsekretārs iesāka ar dzejnieka Māra Čaklā vārdiem "ar gribasspēku pret karaspēku", slavējot Latvijas neatkarības atgūšanu nevardarbīgā ceļā. Bans atskatījās uz to, kā Latvija atguva neatkarību, kā ANO iesaistījās, lai Latvijai šajā posmā palīdzētu, un to, kā Latvija kopš neatkarības atgūšanas ir attīstījusies.

ANO ģenerālsekretārs uzteica Latvijas darbu, atzīmējot, ka nu Latvija palīdz attīstīties citām valstīm. Viņš pieminēja sadarbību ar eirokomisāru Andri Piebalgu, ar kuru kopā tiek strādāts pie attīstības vairākās Āfrikas valstīs. Bans savā uzrunā pieminēja situāciju Afganistānā, apstiprināja, ka turpinās sniegt atbalstu novārdzinātajai Sīrijai, kā arī uzteica progresu Kongo. Tāpat viņš minēja iespējas, ko Latvijai sniegs prezidentūra Eiropas Savienības Padomē, piemēram, virzot klimata līguma pieņemšanu un veicinot ilgtspējīgu attīstību.

ANO ģenerālsekretārs sacīja, ka jūtas daudz tuvāk Latvijai, un novēlēja tai saules mūžu.

Arī Valsts prezidents Andris Bērziņš uzstājās konferencē, uzrunas priekšplānā izvirzot nepieciešamās aktivitātes, kas Latvijai jāveic jau tuvākajā nākotnē. Bērziņš uzsvēra, ka savā starpā vairāk jāsadarbojas Baltijas valstīm, Latvijai jāraugās Austrumu partnerības valstu un Centrālāzijas virzienā.

Svarīgākais