"Pilsoniskās savienības" rindās notiek šķelšanās

© f64

"Ak, dievs, kāda tur šķelšanās! Maija Stefane nav ne tā līmeņa, ne ietekmes biedrs, kas nosaka šķelšanos. Viņas ambīcijas un izpratne par to, kas un kā notiek, bija pamatā, lai valde no savām biedru rindām viņu izslēgtu," stāsta Pilsoniskās savienības (PS) valdes priekšsēdētājs Ģirts Valdis Kristovskis.

Pagājušajā nedēļā PS valde nolēma palūgt vienu no aktīvākajām biedrēm M. Stefani, kura ar savu darbību iepriekšējā Rīgas domes sasaukumā Jaunā laika frakcijā ne reizi vien izpelnījās asu kritiku, uzrakstīt iesniegumu par izstāšanos. Šis ir pirmais gadījums, kad publiskajā telpā nonāk pārmetumi PS vadībai.

Par daudz interesējusies

M. Stefane sarunā ar Neatkarīgo atzīst, ka partiju "aiz brīva prāta nepamet". "Valde man ultimatīvi pieprasīja aiziet. PS notiek, iespējams, tādas lietas, par ko sabiedrību būtu jāinformē. Domāju, ka tā ir politiskā greizsirdība vai arī kāds cits mērķis, kāpēc notiek tāda rīcība [viņas izslēgšana]. Uzskatu, ka PS notiek prettiesiska un nedemokrātiska darbība," norāda no PS rindām pirmā izslēgtā.

Viņa neprecizē, kādas tieši negodīgas darbības partijā notiek, taču daudz lielāka problēma, pēc M. Stefanes ieskatiem, ir tas, ka ierindas biedriem nav iespējas uzzināt, ko lemj PS vadība.

"Man nebija iespējas detalizēti izrunāt partijas iekšienes jautājumus. Tiek inkriminēts, ka es acīm redzami esmu par daudz interesējusies, kas notiek partijā. Ierindas partijas biedri nedrīkst zināt, kas tajā notiek. Vairāki partijas biedri ir gatavi to pamest. Es nevaru klusēt, lai nedarītu to zināmu pārējiem kolēģiem," vaļsirdīgi teic M. Stefane.

Par draudzeni nekomentē

PS devīze ir "Kopā mēs esam spēks". Pēc pagājušās nedēļas tīrīšanas, šķiet, šis sauklis partijai būs jāmaina, taču, kā izriet no PS vadītāja Ģ. V. Kristovska teiktā, "nebūt ne visiem biedriem ir atbildīga attieksme pret partijas kopējo darbu. Ja cilvēks izturas pret kopējo procesu bez personiskās pietātes vai partijas procesu saskata tikai sava redzējuma kontekstā, skaidrs, ka šādi biedri mūsu rindās nav jāredz".

Sev neraksturīgi īsi pieņemto lēmumu komentē PS valdes locekle Ina Druviete: "Valde ir pieņēmusi lēmumu izslēgt M. Stefani no PS, un lēmums stājās spēkā nākamajā dienā. Es balsoju pret. Un, tā kā M. Stefane ir mana draudzene, es šo lēmumu nekomentēšu."

Raganu medības

Alojas domes priekšsēdētājas vietnieks, bijušais PS Limbažu nodaļas vadītājs Jānis Bakmanis atzīst, ka konkrētais jautājums "ir izspriests šaurā lokā. Ar to informāciju, kas man ir, neliekas pārliecinoši. Izskatās pēc raganu medībām. Ir jācenšas atrast, kur ir domstarpības, nevis uzreiz atbrīvoties no cilvēka. Man ir dažas lietas, kas nav pieņemamas, taču tas nav pamats, lai izslēgtu no partijas. Pats es esmu pagājis malā no nodaļas vadīšanas. PS pienācis laiks meklēt jaunas sejas, idejas".

Savukārt PS Cēsu nodaļas vadītājs Raitis Sijāts par notikušo uzzinājis sestdien no citiem biedriem un cer, ka valde paskaidros, par kādiem pārkāpumiem M. Stefane ir izslēgta. "Jaunai partijai acīmredzot ir diezgan sarežģīti attīstīt visas lietas, tostarp komunikāciju, vienlaikus. (..) Ja viņi (PS) nespēs nākt klajā ar savu valsts attīstības redzējumu, tad to vietā noteikti nāks citi," uzskata R. Sijāts.

Svarīgākais