CVK prasa novērst trūkumus iniciatīvā par viendzimuma attiecību popularizēšanu

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) šodien nolēma, ka biedrībai "Sargāsim mūsu bērnus!" ir jānovērš konstatētie trūkumi iesniegtajā Bērnu tiesību aizsardzības likuma grozījumu projektā, kas paredz aizliegt viendzimuma attiecību popularizēšanu.

Pēc tam CVK vēlreiz lems, vai grozījumus reģistrēt parakstu vākšanai.

No šodien komisijas sēdē izskanējušajiem CVK locekļu vairākuma viedokļiem var secināt, ka, nākotnē lemjot par likumprojekta reģistrēšanu parakstu vākšanai, lēmums varētu būt pozitīvs.

Likumprojekta iesniedzējiem uzdots precizēt likumprojekta nosaukumu un likumprojekta tekstā ievērot latviešu literārās valodas un pareizrakstības likumus.

CVK noteica termiņu trūkumu novēršanai līdz 2013.gada 30.novembrim.

Grozījumi, par kuriem biedrība vēlas rīkot parakstu vākšanu, paredz papildināt Bērnu tiesību aizsardzības likuma 47. un 50.1.pantu, nosakot, ka bērnu izglītības un aprūpes iestādēs dzimumaudzināšanai jābūt balstītai uz Satversmes 110.pantu. Satversmes 110.pants nosaka, ka "valsts aizsargā un atbalsta laulību - savienību starp vīrieti un sievieti, ģimeni, vecāku un bērna tiesības. Valsts īpaši palīdz bērniem invalīdiem, bērniem, kas palikuši bez vecāku gādības vai cietuši no varmācības", aģentūru LETA informēja CVK Informācijas nodaļas vadītāja Kristīne Bērziņa.

Bērnu izglītības un aprūpes iestādēs jāaizliedz viendzimuma personu seksuālo un laulības attiecību popularizēšana un reklāma, kā arī tiek paredzēts aizliegt iesaistīt bērnu kā dalībnieku un skatītāju pasākumos, kuru mērķis ir popularizēt un reklamēt viendzimuma personu seksuālās un laulības attiecības, aicina iesniedzēji.

Atbilstoši likumam "Par tautas nobalsošanu, likumu ierosināšanu un Eiropas pilsoņu iniciatīvu", lemjot par parakstu vākšanai iesniegtu likumprojektu, CVK var pieņemt kādu no trim lēmumiem - reģistrēt likumprojektu parakstu vākšanai, noteikt termiņu iesniegumā vai likumprojektā konstatēto trūkumu novēršanai vai atteikt likumprojekta reģistrēšanu, ja iniciatīvas grupa neatbilst likuma prasībām vai likumprojekts nav pilnībā izstrādāts pēc formas vai satura.

Lai izvērtētu likumprojekta izstrādātību un atbilstību Satversmei, CVK ir tiesīga pieprasīt jautājuma izlemšanai vajadzīgās ziņas, paskaidrojumus un atzinumos no valsts un pašvaldību institūcijām, kā arī pieaicināt ekspertus. Par iesniegto likumprojektu CVK ir saņēmusi atzinumus no Tieslietu ministrijas, Labklājības ministrijas, Tiesībsarga biroja un Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas.

Kā ziņots, Tieslietu ministrija savā atzinumā saistībā ar ierosinājumu par referenduma rīkošanu par izmaiņām Bērnu tiesību aizsardzības likumā norāda, ka seksuālā orientācija ir viens no diskriminācijas aizlieguma kritērijiem.

"Būtiski ir uzsvērt, ka seksuālā orientācija ir viens no diskriminācijas aizlieguma kritērijiem, kas izriet no Satversmes 91.panta otrajā teikumā nostiprinātā diskriminācijas aizlieguma principa. Informācijas izplatīšana par netradicionālās seksuālās orientācijas esamību nolūkā izglītot un veicināt izpratni par sabiedrības dažādību nebūtu aizliedzama, jo vērsta uz tolerances un iecietības veicināšanu," teikts TM valsts sekretāra vietnieka tiesību politikas jautājumos pienākumu izpildītājas Sanitas Mertenas parakstītajā viedoklī.

Savukārt Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija nav novērojusi viendzimuma attiecību popularizēšanu izglītības iestādēs, tāpēc šādas reklamēšanas aizliegšanu neuzskata par nepieciešamu.

Latvijā

Krimināllietu pret bijušo Rēzeknes mēru Aleksandru Bartaševiču par ierobežotas pieejamības informācijas izpaušanu, kā arī par to, ka viņš 16 gadus valsts amatpersonas deklarācijās apzināti nenorādīja ziņas par ārzemēs iegādātu īpašumu un citiem ienākumiem lielā apmērā, Latgales rajona tiesa Balvos plāno sākt skatīt 13.decembrī plkst.10, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.