Izveido komisiju Streļčenoka darbības un tās rezultātu kārtējai novērtēšanai

Ministru prezidenta pienākumu izpildītāja labklājības ministre Ilze Viņķele (V) vakar parakstījusi rīkojumu par Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka Jaroslava Streļčenoka darbības un tās rezultātu kārtējo novērtēšanu, liecina oficiālais paziņojums "Latvijas Vēstnesī".

Par komisijas priekšsēdētāju iecelts Satversmes aizsardzības biroja direktors Jānis Maizītis, bet par locekļiem - Tieslietu ministrijas valsts sekretārs Mārtiņš Lazdovskis, Ģenerālprokuratūras Īpaši pilnvarotu prokuroru nodaļas virsprokurors Ingemārs Masaļskis, Drošības policijas priekšnieks Jānis Reiniks un Valsts kancelejas direktora vietniece valsts pārvaldes un cilvēkresursu attīstības jautājumos Eva Upīte.

Šī komisija izveidota Streļčenoka darba kārtējai izvērtēšanai un nav saistāma ar piecu KNAB nodaļu vadītāju premjeram Valdim Dombrovskim (V) izteikto lūgumu veikt ārpuskārtas novērtēšanu. Šie KNAB darbinieki pagājušajā nedēļā aicināja nekavējoties izveidot komisiju, kas izvērtētu Streļčenoka piemērotību amatam. Noteikumi paredz, ka šādu komisiju izveido Ministru kabinets, ņemot vērā ģenerālprokurora vai premjera sniegto informāciju, kas pamato iemeslus biroja priekšnieka atbrīvošanai no amata. Darbības un tās rezultātu novērtēšana ir jāveic par katru amatpersonu, bet KNAB priekšnieku vērtē speciāla komisija.

Komentējot šo KNAB nodaļu vadītāju lūgumu, premjers Valdis Dombrovskis (V) šodien žurnālistiem sacīja, ka ir pienācis laiks kārtējais Streļčenoka izvērtēšanai, līdz ar to arī izveidota komisija Maizīša vadībā. Šī komisija drīzumā sāks darbu, un premjers uzskata, ka šis ir "nākamo mēnešu laikā izdarāms darbs".

Vēstuli premjeram, bijušā KNAB priekšnieka Alekseja Loskutova vadītajai Saeimas Korupcijas novēršanas apakškomisijai un ģenerālprokuroram Ērikam Kalnmeieram parakstījuši Izmeklēšanas nodaļas vadītāja Lienīte Šikore, Operatīvo izstrāžu nodaļas vadītājs Juris Jurašs, Operatīvo pasākumu nodaļas vadītājs Jānis Circens, Korupcijas novēršanas nodaļas vadītāja Diāna Kurpniece un Iekšējās drošības nodaļas vadītāja Sanita Zandersone-Reisa.

Aģentūras LETA rīcībā esošajā vēstulē KNAB nodaļu vadītāji velta kritiku KNAB vadītājam un apgalvo, ka Streļčenoks izmanto viņam ar likumu piešķirto varu, destruktīvi dezorganizējot KNAB darbu.

Savukārt KNAB vadītājs uzskata, ka birojā tikai ievieš kārtību un katram no vēstules autoriem ir savtīgi iemesli, kāpēc vērsties pret viņu. Streļčenoks šo vēstuli ir nodēvējis par savas vietnieces Jutas Strīķes pēdējo agoniju pirms disciplinārlietu izmeklēšanas beigām.

Augustā tika izveidota augsta līmeņa ekspertu darba grupa ģenerālprokurora Ērika Kalnmeiera vadībā, kurai jāsagatavo priekšlikumi KNAB darbības efektivitātes uzlabošanai. Lai risinātu nesaskaņas KNAB, šo darba grupu nolēma izveidot ģenerālprokurors un premjers Valdis Dombrovskis (V). Pagaidām nav zināms precīzs laiks, kad priekšlikumi tiks sagatavoti, bet Kalnmeiers ir solījis ar priekšlikumiem nākt klajā jau tuvākajā laikā.

Darba grupā strādā Valsts kancelejas direktore Elita Dreimane, Satversmes aizsardzības biroja priekšnieks Jānis Maizītis, Drošības policijas priekšnieks Jānis Reiniks, Tieslietu ministrijas valsts sekretārs Mārtiņš Lazdovskis, biedrības sabiedriskās politikas centrs ''Providus" pētnieks Valts Kalniņš un "Sabiedrības par atklātību - Delna" padomes priekšsēdētāja Inese Voika.