Latvija plāno padziļināt attiecības ar Čīli

Ārlietu ministrijas (ĀM) valsts sekretāra vietnieks-politiskais direktors Eduards Stiprais Čīlē, Santjago, tiekoties ar Čīles Ārlietu ministrijas divpusējo attiecību ģenerāldirektoru Francisko Marambio, norādīja, ka Latvija vēlas padziļināt attiecības ar Latīņamerikas un Karību valstīm.

Kā aģentūra LETA uzzināja ĀM Preses un informācijas nodaļā, amatpersonas tikās, lai pārrunātu divpusējo attiecību aktualitātes, sadarbību starptautiskās organizācijās un tālākas sadarbības veicināšanas iespējas starp abām valstīm.

Stiprais atzīmēja Čīles nozīmīgo lomu demokrātisko vērtību nostiprināšanā Latīņamerikas reģionā un pateicās par atbalstu Latvijas uzņemšanai Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijā (OECD), kuras dalībvalsts Čīle ir kopš 2010.gada.

Puses pārrunāja sadarbību starptautiskās organizācijās, īpaši akcentējot Čīles ievēlēšanu Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Drošības Padomē uz termiņu no 2014.gada līdz 2015.gadam, kas ir nozīmīgs Čīles diplomātijas sasniegums.

ĀM valsts sekretāra vietnieks-politiskais direktors norādīja, ka Latvija konsekventi padziļina attiecības ar Latīņamerikas un Karību valstīm gan Eiropas Savienības (ES), gan divpusējā formātā, īpašu uzmanību vēršot uz ekonomisko sakaru paplašināšanu. Tādēļ Latvijas amatpersonas atzinīgi novērtēja ES-Latīņamerikas un Karību valstu kopienas (CELAK) samitu, kurš norisinājās Čīlē šī gada janvārī un sniedza nozīmīgu politisku stimulu tālāka dialoga attīstīšanai starp abiem reģioniem.

Puses pārrunāja arī divpusējā dialoga padziļināšanas iespējas, atzīmējot, ka Latvija augsti novērtē Čīles atbalstu Latvijas neatkarības atjaunošanai un Čīles nostāju, neatzīstot Baltijas valstu okupāciju.

Stiprais informēja Marambio, ka Latvija vēlas turpināt politisko konsultāciju praksi starp ārlietu ministrijām un ielūdza Čīles pusi uz konsultācijām Rīgā. Vienlaikus Latvijas pārstāvis pateicās par iespēju Latvijas diplomātam studēt Čīles diplomātijas akadēmijā "Andrés Bello".

Vizītes laikā Stiprais tikās ar Santjago un tās apkaimē dzīvojošajiem latviešiem, lai pārrunātu latviešu kopienai aktuālus jautājumus.

ĀM valsts sekretāra vietnieks-politiskais direktors Stiprais uzturējās vizītē Čīlē, Santjago, no 23.oktobra līdz 25. oktobrim, lai piedalītos OECD Valsts pārvaldes institūciju vecāko amatpersonu 32.sesijā, kurā tika apspriesti jautājumi par valsts pārvaldes darbības efektivitāti, stratēģisko vadību un lielākajiem izaicinājumiem.

OECD Valsts pārvaldes institūciju vecāko amatpersonu tikšanās ir ikgadējs pasākums, kurš pulcē OECD dalībvalstu augsta līmeņa amatpersonas. Latvija šogad pirmo reizi tiek aicināta piedalīties šajā nozīmīgajām formātā. Tikšanās notiek ik gadu kādā no OECD dalībvalstīm rotācijas kārtībā.

Svarīgākais