KNAB: Kvotu ieviešana uzturēšanās atļauju piešķiršanā rada korupcijas risku

Koalīcijas plāni ieviest kvotas uzturēšanās atļauju piešķiršanā rada korupcijas riska situāciju, uzskata Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB).

KNAB preses pārstāve Inta Šaboha aģentūrai LETA pastāstīja, ka jebkuri ierobežojumi situācijā, kad pieprasījums pārsniedz piedāvājumu, var radīt labvēlīgu augsni korupcijai. Nosakot kvotas uzturēšanās atļauju ieviešanā, tādējādi, ierobežojot uzturēšanas atļauju saņemšanas iespējas, tiek radīta korupcijas riska situācija.

Lai to novērstu, likumdevējiem ir jānodrošina skaidri nosacījumi un caurskatāms uzturēšanās atļauju piešķiršanas process, kā arī jābūt stingram to valsts amatpersonu darbības kontroles mehānismam, kuras valsts vārdā pieņems lēmumu par atļauju piešķiršanu, norādīja KNAB.

Jau ziņots, ka koalīcija fiksējusi panākto vienošanos termiņuzturēšanās atļauju jautājumā. Vienošanās, kuru atbalsta koalīcijas partneri, paredz veikt Imigrācijas likuma grozījumus, nosakot, ka nākamgad apmaiņā pret termiņuzturēšanās atļaujām var veikt ne vairāk par 700 darījumu par nekustamā īpašuma iegādi ar vērtību virs 150 000 eiro un vēl 100 darījumus gadā virs 0,5 miljoniem eiro. Ja darījumu skaits virs 0,5 miljoniem eiro pārsniegs 100, tad to varēs papildināt uz tās kvotas rēķina, kas paredzēta darījumiem no 150 000 eiro.

Savukārt 2015. un 2016.gadā šādu darījumu skaits samazinātos attiecīgi līdz 525 un 350, kā arī katru gadu vēl uzturēšanās atļaujas varētu piešķirt par 100 darījumiem virs 0,5 miljoniem eiro.

Tāpat paredzēts noteikt, ka valdība pēc Tieslietu ministrijas, Iekšlietu ministrijas un Ekonomikas ministrijas izvērtējuma šo kvotu var arī samazināt. Savukārt 2017.gadā šo programmu varētu atcelt vai arī noteikt kvotu, kas nepārsniedz 2016.gada līmeni.

Latvijā

Latvijas Universitātes (LU) fonds saņēmis vienu miljonu eiro lielu ziedojumu no uzņēmuma "MikroTik" Eksakto zinātņu un tehnoloģijas fakultātes un Medicīnas un dzīvības zinātņu fakultātes atbalstam, informē augstskola.

Svarīgākais