SC pārmet parlamentāriešu viedokļu neuzklausīšanu budžeta projekta apspriešanas laikā

Deputāts Igors Pimenovs (SC) nolēmis vērsties Saeimas Juridiskajā birojā ar lūgumu sniegt vērtējumu Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vadītāja Jāņa Reira (V) priekšlikumam un komisijas lēmumam balsot par nākamā gada budžetu un saistītajiem likumprojektiem pirms to apspriešanas, aģentūru LETA informēja "Saskaņas centra" (SC) frakcijā.

Šodien komisijā budžeta apspriešana sākās ar diskusiju par procedūru, kā komisijas deputātiem būtu jāpieņem lēmums par nākamā gada budžetu un saistītajiem likumprojektiem. Komisijas deputātu vairākums, kas pārstāv koalīciju, vienojās sākotnēji nobalsot par likumprojektiem un tad detalizēti diskutēt par katru no tiem. Pimenovs gan piedāvāja izskatīt likumprojektus un tad balsot par tiem, savukārt komisijas vadītājs Reirs norādīja, ka deputātiem bija iespēja iepazīties ar šiem likumprojektiem, kā arī konsultēties ar to autoriem.

SC deputāts Aleksandrs Sakovskis uzskata, ka Reirs šodien faktiski norādījis visiem parlamentāriešiem, gan koalīcijas, gan opozīcijas pārstāvjiem, ka viņu viedoklim nav nozīmes un visi lēmumi jau sen pieņemti valdības līmenī.

"Satversmē ir teikts, ka Latvija ir parlamentāra republika. Tomēr praksē Valda Dombrovska (V) valdība atvēl Saeimai nedomājošas balsošanas mašīnas lomu," norāda Sakovskis.

Kā ziņots, Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija šodien konceptuāli atbalstīja nākamā gada budžeta projektu, vidējā termiņa budžeta ietvaru un 41 saistīto likumprojektu pirms skatīšanas Saeimā pirmajā lasījuma.

2014.gada valsts budžeta projekts paredz, ka nākamā gada valsts konsolidētā budžeta ieņēmumi plānoti 7 004 260 643 eiro (4 922 594 380 lati), bet izdevumi - 7 142 704 902 eiro (5 019 893 005 lati).

Konsolidētā budžeta ieņēmumus veido valsts pamatbudžeta un valsts speciālā budžeta summa, izslēdzot no ieņēmumu un izdevumu daļas savstarpējos pārskaitījumus starp šiem budžetiem.

Salīdzinājumā ar šā gada valsts budžeta plānu nākamgad paredzēti par 341,9 miljoniem eiro (240,29 miljoniem latu) lielāki ieņēmumi un par 288,9 miljoniem eiro (203,09 miljoniem latu) lielāki izdevumi.

Valsts pamatbudžeta ieņēmumi 2014.gadā prognozēti 5,007 miljardi eiro (3,519 miljardi latu), bet izdevumi plānoti 5,275 miljardi eiro (3,707 miljardi latu). Valsts pamatbudžeta izdevumi nākamgad salīdzinājumā ar 2013.gada plānu paredzēti par 420,9 miljoniem eiro (295,81 miljonu latu) jeb 8,7% lielāki, tajā skaitā izdevumu samazinājums 92,6 miljonu eiro (65,08 miljonu latu) apmērā paredzēts Eiropas Savienības (ES) politiku instrumentu un pārējās ārvalstu finanšu palīdzības līdzfinansēto projektu un pasākumu īstenošanai.

Ceturtdien, 17.oktobrī, Saeimas sēdē paredzēts pirmajā lasījumā izskatīt nākamā gada budžeta projektu.

Svarīgākais