Brigmanis: Ja mūs aicinās valdībā, kur mēs liksimies, būs vien jāiet

"Ja tā godīgi saka, - ja mūs aicinās valdībā, tad kur mēs liksimies. Būs vien jāiet," - intervijā laikrakstam "Diena" par Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) iespējamo nonākšanu valdībā saka ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis.

Brigmanis noliedz runas, ka ZZS frakcijai "kaut kas būtu ietirgots", lai tā nobalsotu par valsts budžeta nodošanu komisijām, - ZZS jau iepriekš bija nolēmusi tā balsot. Cits jautājums esot par budžeta saturu.

"["Vienotības" frakcijas vadītājs Dzintars] Zaķis neko neapsolīja. Apzvēru. Viņš pienāca klāt un teica situācijas konstatāciju - jūsu iznāciens!", jo nacionāļi neesot gatavi atbalstīt šo budžetu. Zaķis pavaicājis, kāda ir ZZS nostāja, "uz ko viņam atbildēju, ka ZZS nostāja ir komisijā nodot", stāsta Brigmanis.

Uz jautājumu, vai sarunās ar premjeru ZZS ir piedāvāts iet valdībā, Brigmanis atbildēja noliedzoši. "Sarunas bija par situāciju valstī šogad vai nākamgad, bet konkrēta sarunas par to [koalīcijas paplašināšanu un ZZS iešanu valdībā], protams, nebija. Ir tikai viedokļi, domu apmaiņa," izteicies ZZS Saeimas frakcijas vadītājs.

Brigmanis uzsver, ka ZZS mērķis ir ar savu rīcību iespaidot valstī notiekošo, bet premjera ziņā ir izlemt paplašināt koalīciju vai saglabāt esošo. ".. mēs paši sevi nepiedāvāsim. Ja ir vēlme koalīciju stiprināt un pieņemt valstij nozīmīgus lēmumus, tad - OK. Mēs apspriežam šo jautājumu, kad ir konkrēts premjera piedāvājums," skaidro politiķis.

Brigmanis uzsver, ka ZZS būtiski ir, lai saruna par koalīcijas paplašināšanu un ZZS iešanu valdībā būtu pietiekami argumentēta un sagatavota ar domu, ka priekšvēlēšanu laikā noliek pie malas visus kašķus un strīdus, "jo nav jēgas iet valdībā iekšā un būt par vēl vienu strīdnieku jau tā kašķīgā kompānijā".

Politiķis norāda, ka viņš neredzot jēgu iet valdībā, ja tur turpinās pašreizējās nesaskaņas un ja ir iespējams vienoties par konkrētiem darāmiem darbiem, bez ultimātiem, tad var domāt, pretējā gadījumā labāk esot turpināt konstruktīvu darbu opozīcijā.

Viņš atzinīgi vērtē laiku, ko ZZS pavadījusi opozīcijā un uztver to kā labu skolu, lai gan sākotnēji tas bijis šoks - pēc ik daudziem gadiem darba valdībā pēkšņi nonākt opozīcijā.

Brigmanis nepiekrīt, ka, esot opozīcijā, ZZS būtu kļuvusi vājāka - Latvijas zemnieku savienības rindas šogad pametuši 10 biedri, bet vietā iestājušies 100 jauni.

Kā ziņots, sākt sarunas ar ZZS un vairākiem citiem politiskajiem spēkiem premjers nolēma, kad ZZS balsoja par valsts budžeta nodošanu izskatīšanai Saeimas komisijās, savukārt gandrīz visi nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai" /LNNK (VL-TB/LNNK) deputāti balsojumā nepiedalījās.

VL-TB/LNNK savu rīcību saistīja ar koalīcijas partneru atšķirīgo viedokli jautājumā par termiņuzturēšanās atļaujām. Šajā jautājumā koalīcijas spēki vienošanos joprojām nav raduši. Lai rastu risinājumu šajā lietā, Reformu partijai (RP) un nacionālajai apvienībai šodien paredzētas iekšējās apspriedes frakcijās. Turpināsies arī abu politisko spēku konsultācijas.

Svarīgākais