Indeksēs visiem, bet tikai daļu pensijas

Nākamgad un, visticamāk, turpmākajos gados pensijas tiks indeksētas, koeficientu piemērojot noteiktai pensijas daļai, par to vienojusies Senioru lietu padome. Pagaidām joprojām nav vienošanās par to, cik lielai šai daļai būt. Arī labklājības ministre Ilze Viņķele nenosauc konkrētu pensijas apmēru, lai nesāktos spekulācijas.

Pašlaik likumā noteikts, ka nākamgad tiek indeksētas visas pensijas un tas, pēc Labklājības ministrijas (LM), aprēķiniem, prasa 7,1 miljonu latu jeb nākamgad jau 10,1 miljonu eiro. Šī summa aprēķināta, ņemot vērā to kārtību, kas jau tagad likumā ir noteikta. I. Viņķele atgādina, ka šogad indeksācija veikta ārpus kārtas un tajā izmantotais indekss 1,04 pensiju pārrēķināšanā likumā nebija noteikts. Ja netiek veiktas nekādas izmaiņas likumā, tad nākamgad pensijas būtu jāindeksē, ņemot vērā patēriņa cenu izmaiņas.

Senioru lietu padome konceptuāli vienojusies par to, ka nākamgad indeksēs pensijas visiem pensionāriem, taču noteiktu pensijas daļu – vienādu visiem pensionāriem. Cik lielu daļu indeksēt – tā ir nākamo diskusiju izšķiršanās. Līdz nākamajai sēdei LM ir jāizvērtē – vai pensijas indeksēt, ņemot vērā tikai patēriņa cenu indeksu, vai papildu patēriņa cenu indeksam izmantot arī algas pieauguma indeksu. «Pensiju indeksācija nav mehānisks pensijas apmēra palielinājums, bet gan pensijas aizsardzība pret pirktspējas samazināšanos,» uzsver I. Viņķele, «ar indeksācijas palīdzību nav iespējams paaugstināt pensijas tik daudz, kā gribētos.» Par pensiju indeksāciju izvērtās diskusijas arī pēdējā Saeimas Sociālo lietu komisijā, kur deputāts Andrejs Klementjevs (SC) taujāja ministrei, kāpēc nākamā gada budžetā ieplānoti vien 7 miljoni latu indeksācijai: «Tas rada bažas, ka nevarēs pieņemt nekādu citādāku indeksācijas variantu, jo arguments būs nepietiekamie līdzekļi.» Uz to ministre teica, ka LM pašlaik, runājot par budžetu, nekādus citus skaitļus nevar parādīt, tikai to, kas ir noteikts likumā, un tik, cik izmaksā indeksācija saskaņā ar spēkā esošām normām. «Tā ir mūsu griba, ka mēs runājam ar senioriem par izmaiņām pensiju indeksācijā,» teica I. Viņķele.

Svarīgākais