Domes ārkārtas sēdē lems par izmaiņām Rīgas sabiedriskā transporta biļešu cenās

Rātsnamā pirmdien, 7.oktobrī, notiks Rīgas domes ārkārtas sēde, kurā paredzēts pieņemt gala lēmumu par izmaiņām Rīgas sabiedriskā transporta biļešu cenās, nosakot, ka Rīgā deklarētajiem iedzīvotājiem no 1.janvāra biļetes kļūs nedaudz lētākas, bet Rīgā nedeklarētie pasažieri maksās dubultā.

Tāpat šajā ārkārtas sēdē paredzēts pieņemt gala lēmumu par nodibinājuma "Riga.lv" izveidošanu - šī nodibinājuma uzdevums būs uzlabot pašreizējās domes mājaslapas "www.riga.lv" satura uzlabošanu, kā arī izdot bezmaksas avīzi rīdziniekiem.

Jau ziņots, ka no 1.janvāra paredzēts noteikt, ka Rīgā deklarētie iedzīvotāji līdzšinējo 50 santīmu vietā no 1.janvāra par biļeti Rīgas sabiedriskajā transportā maksās 42 santīmus jeb 0,60 eiro, savukārt Rīgā nedeklarētajiem pasažieriem biļete maksās dubultā - 84 santīmus jeb 1,20 eiro. Līdzīgas atšķirības plānotas arī mēnešbiļešu cenās, kamēr skolēniem un studentiem, kas apmeklē izglītības iestādes Rīgas administratīvajā teritorijā, noteiktās atlaides paliks nemainīgas.

Ar šādu soli Rīgas domes vadība cer pamudināt Rīgā dzīvojošos un strādājošos cilvēkus deklarēties Rīgā, lai tādējādi šo cilvēku maksātais iedzīvotāju ienākuma nodoklis (IIN) nonāktu galvaspilsētas kasē.

Pierīgas iedzīvotāji un vairums pašvaldību vadītāju šo ieceri kritizē, norādot, ka tādējādi tiks veicināta fiktīva deklarēšanās, saruks mazāko Pierīgas pašvaldību budžeti, turklāt daudzi Pierīgas iedzīvotāji sabiedriskā transporta vietā izvēlēsies personīgo auto, saasinot satiksmes un gaisa kvalitātes problēmas galvaspilsētā.

Tāpat Rīgai tiek pārmests, ka šāda rīcība neatbilst galvaspilsētas statusam, jo Rīgā koncentrējušies valsts iestāžu, pakalpojumu un kultūras centri, un tādējādi citu pilsētu un novadu iedzīvotāji tiek nepamatoti diskriminēti, jo viņiem būs jāmaksā dārgāk, lai piekļūtu šiem objektiem.

Domes opozīcijas partijas šādu ieceri kritizē kā populismu un vēlmi nošķirt Rīgu no pārējās Latvijas. Tāpat tiek norādīts, ka pašvaldība nevar uzrādīt prognozes, kā šis "eksperiments" varētu ietekmēt pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" budžetu. Domes vadība gan apgalvo, ka šajā jomā izmaiņas netiek prognozētas.

Iecere veidot nodibinājumu "Riga.lv" sastapusies ar domes opozīcijas partiju pretestību līdzīgu iemeslu dēļ - nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-''Tēvzemei un Brīvībai''/LNNK pārmet, ka nodibinājums tiek veidots bez konkrētas darbības stratēģijas un prognozēm, kāds finansējums nodibinājumam būs nepieciešams tam uzlikto funkciju realizēšanai papildu sākotnēji piešķiramajiem 25 000 latu.

Savukārt partijas "Vienotība" Rīgas domes deputāti pauž bažas, ka bezmaksas laikraksts kļūs par "smadzeņu skalošanas rīku" domes vadošo koalīciju veidojošo partiju "Saskaņas centrs" un "Gods kalpot Rīgai" politiķu rokās.

Rīgas dome gan skaidro, ka bezmaksas laikraksts nepieciešams, lai visiem rīdziniekiem vismaz reizi mēnesī nodrošinātu pieejamu informāciju aktuālai un svarīgai informācijai par domes lēmumiem un jaunumiem galvaspilsētā, jo ne visiem iedzīvotājiem ir pieejams internets. Paredzēts, ka laikrakstā nebūs ne reklāmu, ne sludinājumu, un tas tiks izdots pilnībā par Rīgas pašvaldības līdzekļiem, kā arī par ziedojumiem, ja tādi būs.

Svarīgākais