Rīgas dome rosina iespēju uz diviem gadiem aizliegt trokšņotājiem veikt saimniecisko darbību

Rīgas domes Drošības, kārtības un korupcijas apkarošanas jautājumu komiteja sagatavojusi priekšlikumus trokšņošanas ierobežošanai, kas paredz arī iespēju par atkārtotu pārkāpumu piemērot divus gadus ilgu aizliegumu nodarboties ar saimniecisko darbību.

Pašvaldība ierosina papildināt Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksu ar jaunu soda veidu - "aizliegums noteiktu laiku veikt saimniecisko darbību vietā, kur konstatēts administratīvais pārkāpums", paredzot, ka šāds soda mērs uz diviem gadiem piemērojams par atkārtotu trokšņošanu.

Tāpat Rīgas dome rosina precīzāk noteikt, kas ir uzskatāms par trokšņošanu, proti, "trokšņa radīšana ar savu balsi vai rīcību, kā arī trokšņa pieļaušana, ko rada personas valdījumā esošs trokšņa avots, neatkarīgi no trokšņa avota atrašanās vietas, ja tas traucē apkārtējo personu mieru dzīvesvietā, iestāžu, uzņēmumu vai organizāciju normālu darbību, bet nav saistīts ar satiksmi, ārkārtas situāciju novēršanu vai pasākumiem, kas saskaņoti normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā".

Komitejas deputāti uzskata, ka par šādu pārkāpumu fiziskām personām būtu jāizsaka brīdinājums vai jāuzliek naudas sods no 20 līdz 250 latiem, bet juridiskām personām - no 50 līdz 500 latiem.

Ja pārkāpums izdarīts atkārtoti gada laikā pēc administratīvā soda uzlikšanas, fiziskajām personām būtu jāuzliek naudas sods no 100 līdz 250 latiem, bet juridiskajām personām būtu jānosaka aizliegums uz diviem gadiem veikt saimniecisko darbību vietā, kur konstatēts administratīvais pārkāpums.

Pašvaldība uzskata, ka ir nepieciešams izstrādāt jaunu normatīvo aktu, tajā paredzot, ka izklaides vietām, kurās plānota pastāvīga trokšņa radīšana komercdarbības nodrošināšanai, nepieciešams saņemt pašvaldības licenci, taču pirms licences saņemšanas un izsniegšanas būtu nepieciešams veikt izvērtējumu attiecīgajām izklaides vietām par pastāvīgā trokšņa ietekmi uz vidi un apkārtējiem, tai skaitā uzņēmuma darbiniekiem. Vienlaikus pašvaldībai ir nepieciešams paredzēt tiesības apturēt vai anulēt licences darbību par atkārtotu administratīvo pārkāpumu un par šo noteikumu pārkāpšanu.

Šos priekšlikumus komitejas deputāti nosūtīs Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai (VARAM), Ekonomikas ministrijai (EM), Tieslietu ministrijai (TM) un Iekšlietu ministrijai (TM), lai aicinātu sagatavot normatīvo aktu projektus.

LETA jau ziņoja ka šā gada astoņos mēnešos pašvaldībā ir saņemtas 6117 sūdzības par trokšņošanu.