Līdz šim neviena diplomātiskā dāvana nav izpirkta

Kopš stājušies spēkā jaunie noteikumi par diplomātisko dāvanu reģistrēšanu, līdz šim neviena diplomātiskā dāvana nav tikusi izpirkta, aģentūru LETA informēja Ārlietu ministrijas (ĀM) Preses centrā.

"ĀM saņemtās dāvanas reģistrē saskaņā ar noteikto kārtību. ĀM ir reģistrētas 127 dāvanas, no kurām 83 ir ārlietu ministram, 44 - valsts sekretāram un diplomātiem dāvinātās dāvanas," atklāja ĀM Preses centrā, piebilstot, ka neviena dāvana nav tikusi izpirkta.

LETA jau ziņoja, ka šī gada 21.maijā valdība atbalstīja noteikumus, kas paredz paplašināt to amatpersonu loku, kuru dāvanas ir jāreģistrē, jānovērtē un kuras pēc tam var izpirkt, - tas jādara arī diplomātiem.

Noteikumos arī precizēta norma par paziņojumu par saņemto dāvanu, proti, dāvanu var nepievienot paziņojumam par dāvanas saņemšanu, ja tās pārvietošana no citas pilsētas nav lietderīga. Ārlietu ministrijas pārstāvji KNAB to skaidrojuši ar situācijām praksē, kad, piemēram, dāvana atrodas Daugavpilī, bet, lai to pievienotu paziņojumam, tā jāsūta uz Rīgu, lai gan to varētu arī nedarīt, jo pēc paziņojuma saņemšanas dāvanu vērtēšanas komisija to sūta atkal atpakaļ. Tāpēc Noteikumu projektā ir ietverta norma, kas paredz iespēju dāvanu nepievienot paziņojumam, ja tā atrodas citā pilsētā.

Valsts kontrole gan norādījusi uz vairākām pastāvošām problēmām, kurām nepieciešami kompleksi risinājumi. Piemēram, ir nepieciešams izvērtēt un atkarībā no izvērtējuma rezultātiem precizēt dāvanu un diplomātisko dāvanu definīciju, iespējams, paredzot arī gradāciju atkarībā no dāvanas vērtības. Tāpat, pēc Valsts kancelejas ekspertu domām, ir nepieciešams izskatīt risinājumus dāvanu novērtēšanas uzlabošanai, jāizvērtē dāvanu novērtējuma un apstrīdēšanas kārtība. Šo un citu priekšlikumu risināšanai ir paredzēts veidot darba grupu.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.