Putins: Maskavas mēram nav jābūt politiķim

© f64

Maskavas mēra krēslā nav vajadzīgs politiķis, svētdien - Maskavas mēra vēlēšanu dienā - paziņoja Krievijas prezidents Vladimirs Putins.

"Šādu lielu pilsētu vadībā ne vienmēr vajadzīgi politiķi," sacīja Putins, kurš bija ieradies nobalsot vēlēšanās. "Ir vajadzīgi uzņēmīgi, konkrēti, es pat teiktu depolitizēti cilvēki, tehnokrāti, kuri zina, kā strādāt, zina, ko darīt un kā to darīt, un uzņemas atbildību."

Putins arī pauda pārliecību, ka Maskavas mēra vēlēšanās uzvarēs Kremļa atbalstītais kandidāts un līdzšinējais pilsētas vadītājs Sergejs Sobjaņins,

Putina darbakārtībā nākamnedēļ paredzēta arī Maskavas mēra inaugurācijas ceremonijas apmeklēšana.

Jau ziņots, ka šodien notiek Maskavas mēra vēlēšanas, kurās Kremļa atbalstītajam līdzšinējam Krievijas galvaspilsētas vadītājam izaicinājumu metis opozīcijas līderis Aleksejs Navaļnijs.

Būdams viens no skaļākajiem Putina kritiķiem, Navaļnijs savu kampaņu balstījis uz masu mītiņiem un brīvprātīgo mobilizēšanu, kas Krievijas politikā nav visai ierasta parādība.

Likmes vēlēšanās ir augstas gan no opozīcijas, gan no Kremļa puses. Kamēr opozīcija cer atdzīvināt protesta kustību, kas uzliesmoja pēdējo parlamenta un prezidenta vēlēšanu laikā, tikmēr Putina administrācija vēlas pierādīt, ka opozīcija nespēj piedāvāt kādu reālu alternatīvu.

Navaļnijs jūlijā tika notiesāts par kokmateriālu nolaupīšanu kādā valstij piederošā uzņēmumā, un viņam tika piespriesti pieci gadi cietumā. Opozīcija gan apgalvo, ka tiesas process bijis politiski motivēts un spriedums nav pamatots ar pārliecinošiem pierādījumiem. Lai gan pēc sprieduma nolasīšanas Navaļnijs tiesas zālē tika apcietināts, jau nākamajā dienā, pamatojoties uz prokuratūras prasību, līdz apelācijas izskatīšanai viņš atkal tika atbrīvots.

Daudzi politikas eksperti uzskata, ka Kremlis Navaļnija piedalīšanos vēlēšanās atļāvis tāpēc, ka cer uz viņa pārliecinošu sakāvi, tādējādi opozīcijas līderi pazemojot un likvidējot kā politisku draudu esošajam režīmam.

Tomēr Navaļnija kampaņai ir plašāka ietekme, nekā tika gaidīts, un Kremļa iecere var Putinam atspēlēties, lai gan joprojām tiek prognozēts, ka vēlēšanās uzvarēs pašreizējais Maskavas mērs Sobjņins.

"Brīdī, kad tika atļauta jebkāda konkurence, brīdī, kad viņi atļāva Navaļnijam kandidēt, situācija sāka izslīdēt no Kremļa kontroles," atzīst neatkarīgais politikas analītiķis Pāvels Salins.

Sobjaņins pieturējies pie vēl komunistiskā režīma laikā ierastās "kampaņas", kas sastāvējusi no statiskām priekšvēlēšanu sapulcēm, kurās zāles aizpilda amatpersonas un vēlētāji no "darba tautas vidus", kamēr oficiālajos televīzijas kanālos dominē stāsti par pilsētas mēra gaitām un veikumu. Tajā pašā laikā no tiešām debatēm ar konkurentiem Sobjaņins ir izvairījies.

Tomēr jāatzīst, ka Sobjaņinam ir, ko parādīt kā savu veikumu kopš 2010.gada, kad viņš sēdās mēra krēslā. Maskavā parādījušās pievilcīgas gājēju ielas, daudz jaunu namu, uzlabojusies situācija ar automašīnu stāvvietām un radusies iespēja uz ielas stūra noīrēt velosipēdu.

Tāpēc Sobjaņins ir pārliecināts, ka Naviļnijs viņu uzvarēt nespēs. Taču pat, ja tas izdotos, visticamāk, mēra krēslā opozīcijas līderim sēsties nebūs lemts. Ja vien tiesa neapmierinās viņa apelācijas prasību, drīz vien pēc vēlēšanās Navaļnijam nāksies uzsākt piespriestā cietumsoda izciešanu.

Tomēr trešdien sniegtajā intervijā aģentūrai AP un Krievijas valsts televīzijai Putins solījis, ka "federālās varasiestādes strādās ar ikvienu nākotnes Maskavu mēru, lai ko ievēlētu maskavieši".

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.