Ušakovs aicina Saeimu pārskatīt Pašvaldības policijas tiesības

Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs nosūtījis vēstuli Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājam Jurim Dalbiņam, aicinot izdarīt grozījumus sagatavotajā likumprojektā "Grozījumi likumā "Par policiju"".

Vēstulē izteikts priekšlikums paplašināt Pašvaldības policijas tiesības veikt procesuālās darbības. Sagatavotais likumprojekts, reglamentējot teritorijas, vietas, objekta u.c. apskati, tiesības veikt šo apskati paredz tikai Valsts policijai. Līdz ar to Pašvaldības policijas kontrole pār Rīgas domes saistošo noteikumu izpildi, ja tā ir saistīta ar nepieciešamību pierādīt pārkāpumu ar kāda objekta faktiskā stāvokļa fiksēšanu, ir neiespējama bez Valsts policijas pieaicināšanas.

Otrs priekšlikums saistīts ar pretrunu novēršanu starp likumu "Par policiju" un likumu "Par sociālo drošību". Pašvaldības policijai ir pienākums sniegt palīdzību sociālajā rehabilitācijā personām, kuras atbrīvotas no brīvības atņemšanas un ierobežošanas vietām vai kuras ārstējas no alkohola, narkotisko, psihotropo vai toksisko vielu atkarības. Taču tiesības sniegt sociālos pakalpojumus, tai skaitā sociālo rehabilitāciju, ir tikai personai, kura atbilst noteiktām prasībām un ir reģistrēta sociālo pakalpojumu sniedzēju reģistrā - sociālajam darbiniekam, psihologam vai psihoterapeitam.

Priekšlikumi likumprojektā varētu tikt iekļauti pēc tā izskatīšanas Saeimā 1. lasījumā.

Svarīgākais