Koalīcija paredz vienošanos par budžetu, neskatoties uz ultimātiem

Valdošās koalīcijas partneri dažādi vērtē nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) izvirzītos ultimātus, lai partijas pārstāvji atbalstītu nākamā gada budžetu, tomēr kopumā koalīcija šajā jautājumā paredz kompromisus un galīgo vienošanos.

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) līdzšinējās sarunas ar koalīcijas partneriem vērtē kā pietiekami konstruktīvas, aģentūrai LETA pavēstīja Ministru kabineta preses sekretāre Signe Znotiņa-Znota. Premjers pauž pārliecību, ka risinājums tiks atrasts, panākot skaidru vienošanos.

"Koalīcijas partneriem konceptuāli atšķiras viedoklis par efektīvākajiem priekšlikumiem demogrāfiskās situācijas uzlabošanai, tomēr mērķis visiem ir kopīgs, tādēļ visām pusēm pieņemamu risinājumu koalīcija atradīs. Tāpat koalīcija ir vienojusies turpināt diskusiju un rast kompromisu arī par uzturēšanās atļaujām. Savukārt par atbalstu kultūras nozarei ir vienošanās," uzsver valdības vadītājs. Viņš uzskata, ka patlaban nekādi ultimāti nepastāv, ko pēc koalīcijas sēdes apstiprinājis arī nacionālās apvienības pārstāvis Imants Parādnieks.

Savukārt Reformu partijas (RP) Saeimas frakcijas vadītājs Edmunds Demiters aģentūrai LETA sacīja, ka nacionālās apvienības rīcību varētu vērtēt kā nekonstruktīvu, tomēr katra partija izmanto tās metodes, kuras uzskata par piemērotām. Rezultātā gan koalīcijas pārstāvjiem būs jānonāk pie kompromisa, piebilda politiķis.

Ja nacionālā apvienība rosina atteikties no uzturēšanas atļauju sniegšanas par nekustamā īpašuma iegādi, tad VL-TB/LNNK arī jāpiedāvā risinājums, kas kompensēs šo investīciju trūkumu, norādīja Demiters.

Arī pie frakcijām nepiederošo deputātu līderis Klāvs Olšteins aģentūrai LETA pauda viedokli, ka par budžetu koalīcijai izdosies vienoties un kompromiss tiks rasts. Viņš uzskata, ka "politikā ir dažādas metodes", kā panākt savu prioritāšu īstenošanu, līdz ar to nacionālās apvienības rīcībā neesot nekā nosodāma.

Vienlaikus Olšteins norādīja, ka uzreiz nevarētu pārtraukt uzturēšanas atļauju piešķiršanu par nekustamā īpašuma iegādi, jo tas ir nozīmīgs atbalsta instruments ekonomikā. Tomēr iespējamas diskusijas par iegādes summas sliekšņa paaugstināšanu un citiem jautājumiem.

Tikmēr nacionālās apvienības līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars aģentūrai LETA pauda viedokli, ka tas nav ultimāts, bet gan "politisko prioritāšu saskaņošana". Viņš arī piebilda - kad "Vienotības" pārstāvji izsaka kādas vajadzības vai prasības, tad tas netiek saukts par ultimātu.

Taujāts, vai koalīcijai izdosies vienoties par nākamā gada budžetu, Dzintars atbildēja, ka viņš uz to ļoti cer. Komentējot iespēju vienoties par uzturēšanas atļauju izsniegšanas pārtraukšanu, politiķis skaidroja, ka nacionālā apvienība to neprasa darīt no nākamā gada 1.janvāra, tomēr svarīgi, lai likumprojekts par plānotajām izmaiņām tiktu iekļauts budžeta paketē.

Kā ziņots, VL-TB/LNNK valde pilnvaroja savus pārstāvjus - ministrus, deputātus, pārstāvjus koalīcijas padomē un budžeta veidošanas darba grupās - atbalstīt 2014.gada budžetu pie nosacījuma, ja tiek panākta vienošanās par trim Latvijas nākotnei būtiskām prioritātēm - dzimstības veicināšanas pasākumiem, uzturēšanās atļauju tirdzniecības pārtraukšanu un atbalstu kultūras nozarei.

Latvijā

Trešdien, 18. septembrī, Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļa pievienojās Satiksmes drošības vadības biroja Speciālo uzdevumu nodaļas darbiniekiem, lai akcijas “ROADPOL Drošības dienas” laikā kopīgi pievērstu uzmanību dažādiem ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumiem. Kopīgā pārbaude tika veikta ar policijas netrafarēto transportlīdzekli.

Svarīgākais