Latvija pagaidām nav saņēmusi lūgumu Gruziju dēvēt par Georgiju

Latvija pagaidām nav saņēmusi Gruzijas puses lūgumu Gruziju dēvēt par Georgiju. Kā ziņots, šādu lūgumu Gruzijas ārlietu ministrs Grigols Vašadze izteicis savam Lietuvas kolēģim Vīgaudam Ušackam divpusējās tikšanās laikā Atēnās, Grieķijā.viņu valsti dēvēt par Georgiju.

Savukārt ārlietu ministrs Māris Riekstiņš (TP), kurš piedalījās Eiropas Drošības sadarbības organizācijas ārlietu ministru sanāksmē Atēnās, bet kuram nebija divpusējas tikšanās ar Gruzijas kolēģi, šādu lūgumu nav saņēmis, sacīja ministra preses sekretāre Una Pušpūra.

Arī Latvijas Ārlietu ministrija patlaban nav oficiāli lūgta turpmāk Gruziju dēvēt par Georgiju.

Kā ziņots, jau tuvākajā laikā gaidāma augsta līmeņa Latvijas un Gruzijas pušu tikšanās, kad Valsts prezidents Valdis Zatlers šomēnes dosies valsts vizītēs uz Gruziju un Armēniju.

Savu prasību Gruzija motivē ar to, ka "Georgija" ir vēsturiskais, bet "Gruzija" - slāvu izcelsmes nosaukums.

"Nosaukums "Gruzija" nekādi nav saistīts ar valsti un "ir atnācis no nekurienes". Tas nozīmē, ka tas ir mantojums no krieviem un nav saistīts ar pašreizējo valsti," sacījis Vašadze.

Lietuvas Ārlietu ministrijas preses sekretārs Rolands Kačinskis sacījis, ka šī gruzīnu prasība nebija negaidīta un ne vienu vien reizi tikusi pieminēta iepriekš. Kaut arī Gruzija vairākkārt interesējusies par iespēju grozīt savu nosaukumu, līdz šim tā nav spērusi nekādus oficiālus soļus.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.