Saeimas deputātiem trīs nedēļu ilgs apmaksāts brīvlaiks

© Dāvis Valbaks F64

Šodien Saeimas Prezidija un Frakciju padome nolēma slēgt Saeimas 2009.gada rudens sesiju šī gada 22.decembrī un ziemas sesiju sākt 2010.gada 8.janvārī.

Jāpiebilst, ka šādās nosacītās brīvdienās tautas kalpi parasti saņem tādu pašu algu un kompensācijas, kā sesijas laikā. Vienīgais, uz kā rēķina ienākumi sarūk, ir piemaksas par komisiju apmeklējumu, jo komisijas sēdes, par dalību kurās tiek maksāts atsevišķi, gluži vienkārši nenotiek. Atsevišķos gadījumos, ja ir steidzami jautājumi, tās gan var tikt sasauktas arī šajās deputātu brīvdienās, jeb kā tās oficiāli dēvē – sesiju starplaikos.

Sesiju starplaiki deputātiem ir četras reizes gadā. Visgarākie sesiju pārtraukumi ir vasarā, parasti no Jāņiem līdz augusta beigām, un ziemā, Ziemassvētku laikā. Par to ilgumu lemj Saeimas prezidijs.

Jāatgādina, ka deputāti ik mēnesi saņem amatalgu - šobrīd 986 latu, piemaksas par darbu komisijās un apakškomisijās – mēnesī vidēji 345 latu, piemaksas par amatiem (piemēram, komisiju, frakciju vadītājiem), kā arī kompensācijas par dzīvojamo telpu īri, transportu, sakaru izdevumiem un reprezentācijas naudu, kas mēnesī ir vidēji 448 lati. No kompensācijās izmaksātās summas nodokļus neatvelk.

Latvijā

Nacionālie bruņotie spēki (NBS) mācās no komunikācijas kļūdām nesenā Krievijas militārā drona incidenta laikā, piektdien intervijā Latvijas Radio pauda NBS Apvienotā štāba Informācijas analīzes un vadības departamenta priekšnieks, pulkvedis Māris Tūtins.

Svarīgākais