Izglītības ministrs optimistisks par iespējām saņemt papildus finansējumu izglītībai un zinātnei

Pēc konstruktīvas sarunas ar premjerministru Valdi Dombrovski (V) izglītības un zinātnes ministrs Vjačeslavs Dombrovskis (RP) ir optimistisks par iespējām nākamā gada budžetā saņemt papildus līdzekļus izglītībai un zinātnei, aģentūru LETA informēja ministra padomniece komunikācijas jautājumos Una Ahuna-Ozola.

"Ieraugot Finanšu ministrijas piedāvājumu par līdzekļu sadali nākamajam gadam, biju sašutis un gatavs kopā ar skolotājiem iet ielās, pieprasot adekvātu finansējumu izglītībai. Tomēr pēc sarunām ar premjeru man ir cerības, ka attieksme pret pedagogiem un mūsu nozari kopumā mainīsies. Valdības vadītājs ar sapratni ieklausījās argumentos par to, ka pedagogu algām, zinātnei un izglītībai kopumā ir nepieciešams papildus finansējums," uzrunājot Latvijas skolu direktorus un pedagogus piektdien notikušajā konferencē, teica ministrs.

Pirmdien notiks kārtējā valdības koalīcijas padomes sēde par nākamā gada budžetu, bet otrdien Ministru kabinetā (MK) tiks skatīti arī noteikumi par pedagogu atalgojuma rēķināšanu jaunajā mācību gadā. Vjačeslavs Dombrovsiks pauda cerību, ka viss, kas norunāts ar premjeru, piepildīsies.

"Ja tā, būsim izcīnījuši naudu nākamajam gadam kvalitātes piemaksu palielināšanai 3., 4. un 5.kategoriju ieguvušajiem pedagogiem, sporta treneriem un arī pedagogu apmācībām, lai lauku skolās skolotāji varētu pasniegt uzreiz vairākus priekšmetus. Būs papildus nauda arī pirmsskolas pedagogiem," stāstīja ministrs.

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) no saviem budžeta līdzekļiem atradusi iespēju finansēt kvalitātes piemaksas arī profesionālās ievirzes skolotājiem, kas strādā Kultūras ministrijas pakļautībā esošajās skolās, arī Murjāņu skolas pedagogiem. Ministrs arī atgādināja, ka ar jauno mācību gadu 3.kvalitātes pakāpi saņēmušie pedagogi sāks saņemt piemaksas pie algām. Piemaksas turpinās saņemt arī 4. un 5.pakāpi ieguvušie skolotāji.

Strādājot pie MK noteikumiem par pedagogu algu rēķināšanu IZM ir ieviesusi tajos labojumus, kas paredz, ka piemaksas par saņemtajām kvalitātes pakāpēm profesionālās ievirzes pedagogiem tiks maksātas ar šā gada 1.septembri. Šīs izmaiņas plānots atspoguļot Ministru kabineta protokollēmumā, kas tiek gatavots apstiprināšanai otrdien plānotajā MK sēdē.

Runājot par to, kas jauns sagaida skolotājus, vecākus un bērnus šajā mācību gadā, ministrs norādīja, ka galvenās pārmaiņas skar mācību līdzekļu iegādi - to tagad pilnībā nodrošinās valsts un pašvaldības. Viņš uzsvēra, ka finansējums mācību līdzekļu iegādei novadiem tiks pārskaitīti septembra sākumā, ministrija strādā, lai nodrošinātu pārskaitījumus pēc iespējas ātrāk.

"Šī ir pirmā reize kad mēs visi kopā ejam cauri šādam mācību līdzekļu iegādes procesam. Pieļauju, ka šobrīd visiem - pedagogiem, vecākiem un skolu direktoriem - jautājumu ir vairāk, nekā atbilžu, un lūdzu visus iesaistītos ar izpratni izturēties, ja rodas kādas neskaidrības," aicināja ministrs, norādot, ka nepieciešamības gadījumā ministrijas ierēdņi centīsies sniegt visu nepieciešamo palīdzību un skaidrojumus.

Kā aģentūru LETA informēja Ahuna-Ozola, IZM galvenās prioritātes papildus finansējuma piešķiršanai 2014.gada budžetā ir 10 miljoni latu pedagogu atalgojuma palielināšanai, 2,3 miljoni latu sporta pedagogu algu pielikumam, bet zinātnes bāzes finansējumu ministrija prasa nākamgad palielināt par 21,3 miljoni latu.

Latvijā

Otrdien, 8.oktobrī, Ministru kabinetā tika skatīti Iekšlietu ministrijas sagatavotie grozījumi Ceļu satiksmes likumā, Administratīvās atbildības likumā un Krimināllikumā. Rosinātie grozījumi minētajos likumos paredz no alkohola koncentrācijas pārbaudes procesa izslēgt iespēju personai subjektīvi bez jebkāda pamata atteikties no amatpersonas veiktās alkohola koncentrācijas pārbaudes vai nepiekrist tās rezultātiem, kā arī noteikt atbildību par atteikšanos no amatpersonas prasītās pārbaudes veikšanas.