Koalīcijas politiķi pieļauj iespēju diskutēt par akcīzes nodokļa ieviešanu neveselīgai pārtikai

Atsevišķi koalīcijas partiju politiķi uzskata, ka varētu diskutēt par Veselības ministrijas (VM) ierosinājumu par akcīzes nodokļa ieviešanu vairākām neveselīgo pārtikas produktu grupām, savukārt priekšlikumu par šī nodokļa straujāku paaugstināšanu tabakai, alkoholam un azartspēlēm vērtē skeptiskāk.

Reformu partijas frakcijas vadītājs Edmunds Demiters aģentūrai LETA sacīja, ka varētu apspriest piedāvājumu par akcīzes nodokļa ieviešanu neveselīgai pārtikai un uzreiz šo ierosinājumu nevar noraidīt. Viņš arī pieļāva, ka, ieviešot šādu nodokli, uzņēmēji varētu mēģināt legāli izvairīties no tā, ražojot veselīgāku pārtiku.

Savukārt vērtējot ideju par straujāku akcīzes nodokļa paaugstināšanu tabakai, alkoholam un azartspēlēm, Demiters pauda viedokli, ka jau tagad "mēs nevaram iekasēt visu iespējamo akcīzes nodokli nelegālā tirgus dēļ", tādēļ par straujāku likmes paaugstināšanu varētu runāt pēc esošās situācijas uzlabošanas.

Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš sacīja, ka patlaban plašākas diskusijas starp partijas pārstāvjiem par šo jautājumu vēl nav notikušas. Tomēr, pēc Bērziņa domām, varētu diskutēt par priekšlikumu ieviest akcīzes nodokli neveselīgai pārtikai, ja tas neskars maznodrošināto pārtikas grozu.

Savukārt diskusiju par nodokli azartspēlēm rosinājusi arī pati nacionālā apvienība, piebilda Bērziņš. Tāpat nacionālā apvienība aicināja vērtēt iespējas palielināt ieņēmumus no akcīzes nodokļa tabakai un alkoholam, tomēr ir svarīgi, lai šī nodokļa likme būtiski neatšķirtos no likmes citās Baltijas valstīs. Bērziņš arī pauda viedokli, ka ar šiem ierosinājumiem VM mēģina rast papildu līdzekļus, lai paaugstinātu mediķu atalgojumu.

Visskeptiskāk ieceri par akcīzes nodokļa ieviešanu vairākām neveselīgo pārtikas produktu grupām vērtēja Zemkopības parlamentārais sekretārs un "Vienotības" frakcijas vadītāja vietnieks Edvards Smiltēns. Viņš gan skaidroja, ka frakcija par šo priekšlikumu vēl nav diskutējusi. Savukārt zemkopības ministre Laimdota Straujuma šo priekšlikumu valdības sēdē nav atbalstījusi un paudusi skaidru argumentāciju šādam viedoklim, piebilda Smiltēns. Politiķis pauda pārliecību, ka pirms nodokļu palielināšanas jānotiek sarunām ar nozares profesionāļiem.

Komentējot ierosinājumu straujāk paaugstināt akcīzes nodokļi alkoholam un azartspēlēm, Smiltēns sacīja, ka šis jautājums jāvērtē Baltijas valstu kontekstā, proti, ja Lietuvā un Igaunijā šī nodokļa likme būs zemāka, tas būs papildu kontrabandas risks.

Kā ziņots, veselības ministre Ingrīda Circene (V) šodien preses konferencē skaidroja, ka, piemērojot akcīzes nodokli atsevišķām neveselīgo pārtikas produktu grupām, kā arī to straujāk ceļot tabakai, alkoholam un azartspēlēm, valsts budžets jau 2014.gadā varētu iegūt 33,7 miljonus latu.

VM ir izstrādājusi likumprojektu grozījumiem likumā par akcīzes nodokli, kurā skaidri apzinājusi, kādām produktu grupām akcīzes nodoklis būtu jāpaaugstina. Šodien likumprojekts tika nodots Ministru prezidentam un Finanšu ministrijai (FM).

FM eksperti piesardzīgi vērtē Veselības ministrijas (VM) sagatavotos priekšlikumus par akcīzes nodokļa ieviešanu vairākām neveselīgo pārtikas produktu grupām, kā arī par šī nodokļa straujāku paaugstināšanu tabakai, alkoholam un azartspēlēm.

Latvijā

Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, Rīgā, šodien tika atvērta bijušās Valsts prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas grāmata "Dzejas struktūras loģika un poētika latviešu dainās" angļu valodā, aģentūru LETA informēja Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūtā. Grāmatu izdevusi izdevniecība "Pētergailis". Tās dizaina autors Ivo Grundulis, atbildīgā redaktore - Inguna Cepīte, redaktors - Kārlis Freibergs. Zinātniece, folkloras pētniece Vīķe-Freiberga savu 85 gadu jubileju atzīmēja, apgādā "Pētergailis" laižot klajā cikla "Trejādas saules" sējumu "Kosmoloģiskā saule" angļu valodā, lai ar latviešu dainām iepazīstinātu arī starptautisko auditoriju. Vīķe-Freiberga veikusi pētījumus par latviešu tautas dziesmu semiotiku, poētiku un struktūru. Šajā darbības posmā sagatavotas vai publicētas desmit grāmatas, ap 160 rakstu, monogrāfiju un grāmatu nodaļu, sniegtas vairāk nekā 250 runu un zinātniski referāti angļu, franču un latviešu valodā.