ĀM ar tūroperatoriem spriež par situāciju Ēgiptē

Ārlietu ministrijas (ĀM) Konsulārā departamenta pārstāvji tikušies ar Latvijas Tūrisma aģentu un tūrisma operatoru asociācijas (ALTA) un lielāko tūrisma operatoru, kuri organizē ceļojumus uz Ēģipti - "Tez Tour", "Novatours" un "Alida Tūrs" - pārstāvjiem.

Tikšanās notika, lai sadarbībā ar tūrisma operatoriem, kuriem ir liela pieredze ceļojumu organizēšanā uz Ēģipti, pārrunātu pašreizējo iekšpolitisko un drošības situāciju valstī, īpašu uzmanību pievēršot ceļotāju drošībai. Sarunas dalībnieki apmainījās ar informāciju par aktuālāko situāciju Ēģiptē un brīdinājumiem ceļotājiem. Tāpat tika apspriesta līdzšinējā sadarbība un veidi, kā to stiprināt krīzes apstākļos, kā arī Latvijas valstspiederīgo evakuācijas iespējas krīzes eskalācijas gadījumā, aģentūru LETA informēja ĀM Informācijas un sabiedrisko attiecību departamentā.

Pēc tūrisma operatoru sniegtās informācijas, Latvijas tūrisma operatori organizē ceļojumus uz Ēģipti rudens un ziemas sezonā no Rīgas, Tallinas un Viļņas lidostām, bet vasaras sezonā tikai no Viļņas lidostas. Lai gan šobrīd organizētas tūristu grupas uz Ēģipti netiek vestas, ņemot vērā pašreizējo situāciju Ēģiptē un valstī izsludināto ārkārtas stāvokli, tūrisma operatori veic nepārtrauktu situācijas monitoringu, un lēmums par braucienu uzsākšanu rudens sezonā tiks pieņemts tikai pēc nopietna un vispusīga situācijas izvērtējuma, lai netiktu apdraudēta ceļotāju drošība.

Lai nepieciešamības gadījumā iesaistītos un sniegtu atbalstu Ēģiptē esošajiem Latvijas valstspiederīgajiem, ĀM sadarbībā ar Latvijas vēstniecību Kairā un citām Eiropas Savienības dalībvalstīm, kā arī tūrisma operatoru partneriem un pārstāvniecībām tūrisma galamērķos, nepārtraukti seko līdzi notikumu attīstībai Ēģiptē. Saskaņā ar aktuālāko informāciju ārlietu dienesta rīcībā ir ziņas par 79 Latvijas valstspiederīgajiem, kuri uzturas Ēģiptē.

Ņemot vērā pašreizējo iekšpolitisko un drošības situāciju, ĀM stingri iesaka nedoties uz Ēģipti. Ceļotājus, kuri jau atrodas Ēģiptē, ĀM aicina sekot līdzi jaunākajai informācijai ministrijas mājaslapā un plašsaziņas līdzekļos, kā arī reģistrēties Konsulārā reģistra vietnē "kr.am.gov.lv".

Latvijā

Nodokļu reformas un grūtās budžeta situācijas dēļ no nākamā gada netiks ieviestas izmaiņas pašvaldību finanšu izlīdzināšanā, intervijā aģentūrai LETA atzina viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Svarīgākais