Premjers ar ģenerālprokuroru lems par iespējamiem scenārijiem KNAB konflikta risināšanā

Premjers Valdis Dombrovskis (V) šodien tiksies ar ģenerālprokuroru Ēriku Kalnmeieru, lai lemtu par iespējamiem rīcības scenārijiem, kā risināt nesaskaņas Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB).

Premjera preses sekretārs Mārtiņš Panke aģentūrai LETA pastāstīja, ka prokuratūrā plkst.11 paredzēta premjera un ģenerālprokurora divpusēja tikšanās un pēc tam sanāksmē piedalīsies nevalstiskās organizācijas - "Providus" un "Delna" -, kuras iepriekš paudušas viedokli par priekšlikumiem situācijas atrisināšanai.

Pēc tikšanās ap plkst.12.30 paredzēts brīfings.

Dombrovskis jau pagājušā nedēļā paziņoja, ka, vērojot pēdējo nedēļu notikumus, mazinājusies pārliecība par konflikta atrisināšanu biroja iekšienē.

Pazīmes, ka birojā briest jauns konflikts, bijušas jau pirms vairākiem mēnešiem vai pat pusgada, tādēļ viņš toreiz ticies ar KNAB priekšnieku Jaroslavu Streļčenoku un viņa vietnieci Jutu Strīķi, saņemot abu apņemšanos risināt nesaskaņas, taču acīmredzot tas nav izdevies.

Dombrovskis iepriekš LNT raidījumā "900 sekundes" uzsvēra, ka KNAB ir jābūt politiski neitrālam, lai to nevarētu ietekmēt. Tādēļ likumā premjera un ģenerālprokurora pilnvaras iejaukties biroja darbā ir ierobežotas. Vienīgais iespējamais instruments esot izveidot komisiju ģenerālprokurora vadībā, kas vērtētu KNAB biroja vadītāja darbu. Tāpat, iespējams, esot jārunā arī par strukturālām izmaiņām.

Pēdējās nedēļās birojā atkal uzjundījušas domstarpības. KNAB Ētikas komisija nesen bija iesniegusi premjeram ziņas, kas norāda uz Streļčenoka un viņa vietnieces Ilzes Jurčas iespējamiem Interešu konflikta novēršanas likuma pārkāpumiem saistībā ar atvaļinājuma pabalstu izmaksu.

Premjerministrs aicināja savstarpējās nesaskaņas risināt ar iekšējo resursu palīdzību un nesaskatīja interešu konflikta esamību Streļčenoka un Jurčas rīcībā.

KNAB priekšnieks savukārt reaģēja ar to, ka nolēma atcelt KNAB rīkojumu, ar kuru apstiprināts biroja Ētikas komisijas sastāvs. Vienlaikus KNAB priekšnieks ir uzdevis organizēt jaunas KNAB Ētikas komisijas vēlēšanas.

KNAB priekšnieks Streļčenoks pagājušā nedēļā ierosinājis disciplinārlietu pret savu vietnieci Strīķi.

Disciplinārlieta ierosināta par rīcību, pildot KNAB priekšnieka pienākumus un atceļot KNAB priekšnieka 27.jūnija rīkojumu, ar kuru izbeigtas darba tiesiskās attiecības pārbaudes laikā ar KNAB galveno speciālisti, un 27.jūnija rīkojumu, ar kuru Juridiskās un personālvadības nodaļas vadītājai Ilzei Draveniecei piemērots disciplinārsods. Tāpat disciplinārlieta ierosināta par rīkojumu, ar kuru darbā pieņemta kāda izmeklētāja.

Streļčenoks uzskata, ka Strīķe veikusi darbības, kas liecina par iespējamu amata pilnvaru ļaunprātīgu izmantošanu, tādējādi veicot darbības pretēji iestādes interesēm, nav ievērojusi darba tiesiskās attiecības reglamentējošos normatīvos aktus un valsts pārvaldes procesus reglamentējošos normatīvos aktus.

Disciplinārlietas izmeklēšanas komisijai uzdots veikt disciplinārlietas izmeklēšanu un sagatavot slēdzienu līdz 13.septembrim.

Strīķe aģentūrai LETA teica, ka rīkojumus pieņēmusi, kad Streļčenoka atvaļinājuma laikā pildījusi KNAB priekšnieka pienākumus. Pieņemtie lēmumi bijuši iestādes interesēs, lai nodrošinātu korupcijas apkarošanu un biroja funkcionēšanu.

Ziņots arī, ka pirms pāris mēnešiem Streļčenoka un Jurčas kritiku par sliktu darbu izpelnījušās Strīķe, Korupcijas novēršanas nodaļas vadītāja Diāna Kurpniece un Juridiskās un personālvadības nodaļas vadītāja Ilze Draveniece. Strīķe, Kurpniece un Draveniece novērtējumā paustos pārmetumus noliedz un vadības rīcībā saskata bosinga un mobinga pazīmes.