Otrdien valdība spriedīs par nodokļu politiku nākamajos gados

Otrdien, 20.augustā, valdība spriedīs par nodokļu politiku nākamajos gados.

Ministru kabineta sēdes slēgtajā daļā tiks runāts par nodokļu ieņēmumu 2014.-2016.gadam ietekmējošiem nodokļu politikas pasākumiem.

Finanšu ministrs Andris Vilks (V) šonedēļ žurnālistiem prognozēja, ka nākamotrdien valdībā turpināsies ļoti smagas sarunas par valsts budžetu.

Kā ziņots, šonedēļ Finanšu ministrijas (FM), valdības un tās sociālo partneru pārstāvji sprieda par darbaspēka nodokļu mazināšanu nākamajos gados. Diskusijas norit, jo FM piedāvājusi atkāpties no pašlaik likumā paredzētās iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) samazināšanas nākamgad par diviem procentiem - no pašreizējiem 24% līdz 22%, pret ko iebilda uzņēmēju organizācijas.

FM piedāvājusi trīs alternatīvus risinājumus. Valdība šonedēļ vienojās tālākajā darbā pie budžeta par pamatu izmantot FM piedāvāto darbaspēka nodokļu samazināšanas modeli, kas paredz samazināt darba ņēmēja valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu likmi no 11% līdz 10%, sākot ar 2014.gada janvāri, bet IIN likmi nākamgad saglabāt esošajā apmērā jeb 24%. Šis FM piedāvājums paredz pēc 2014.gada ar katru nākamo gadu samazināt IIN likmi par 1% līdz 22%. Tāpat modelis paredz ar nākamo gadu palielināt neapliekamo minimumu, diferencējot to no darba algas lieluma no 45 līdz 84 latiem jeb no 64 līdz 119 eiro, kā arī palielināt atvieglojumus par apgādībā esošajām personām līdz 98 latiem jeb 139 eiro.

Patlaban likumā paredzēts, ka IIN nākamgad tiek samazināts par 2%, tāpēc uzņēmēji vēlas, lai nākamgad darbaspēka nodokļu mazināšana notiktu atbilstošā apjomā. Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) ģenerāldirektore Līga Menģelsone iepriekš uzsvēra, ka darba devējus interesē, lai darbaspēka nodokļa sloga samazinājums nākamgad būtu ekvivalents jau solītajam IIN samazinājumam par 2%. LDDK aprēķini liecina, ka FM piedāvātais sociālo iemaksu samazinājums par 1% ir pārāk mazs. Tāpēc FM ar sociālajiem partneriem diskutēja par aprēķiniem un to, kāds sociālā nodokļa samazinājums būtu ekvivalents solītajām IIN samazinājumam. Šonedēļ FM un valdības sociālo partneru tikšanās laikā panākta vienošanās veikt papildu aprēķinus, tai skaitā izvērtējot valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu likmes samazinājumu darba devēju pusē.

Šogad obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksas apmērs darba ņēmējam vispārējā gadījumā ir 35,09%, no kā strādājošā likme ir 11%, bet darba devēja likme - 24,09%.

Pašlaik likumā paredzēts, ka IIN nākamgad jāsamazina no pašreizējiem 24% līdz 22%, bet 2015.gadā - līdz 20%.

Latvijā

Kamēr Rīgā politiķi sirdīgi diskutē par nākamā gada valsts budžeta izdevumu daļu, tikmēr Limbažos pašvaldība meklē veiksmīgāko modeli sadarbībai ar uzņēmējiem, gatavojas Nēģu dienai Salacgrīvā un prāto, vai nepārdēvēt vēsturiskās ēkas un vietas senajos vārdos, tostarp vecpilsētu, kas Hanzas savienības laikos dēvēta par Lemiseli.

Svarīgākais