Dombrovskis atbildīgajiem ministriem uzdod sākt cīņu pret ēnu ekonomiku

© F64

Premjers Valdis Dombrovskis (JL) šodien uzdevis finanšu ministram Einaram Repšem (JL) un labklājības ministram Uldim Augulim (ZZS) aktivizēt cīņu pret ēnu ekonomiku, sagatavot konkrētus priekšlikumus tās mazināšanai.

Šāds uzdevums dots, lai ierobežotu ēnu ekonomikas izpausmes un veicinātu nodokļu iekasēšanu, tādējādi atbalstot 2010.gada valsts budžetā plānoto ieņēmumu izpildi, kā arī ņemot vērā Valsts ieņēmuma dienesta sniegto informāciju par nelegālās nodarbinātības mazināšanu, aģentūru LETA informēja valdības vadītāja preses sekretāre Līga Krapāne.

Dombrovskis nosūtījis rezolūciju Repšem un Augulim, kurā lūdz sadarbībā ar Labklājības ministrijas Nodarbinātības valsts aģentūras un Valsts darba inspekcijas (VDI) speciālistiem, izveidot starpministriju darba grupu un līdz 2010.gada 15.janvārim apkopot priekšlikumus par nepieciešamajiem grozījumiem normatīvajos aktos ar mērķi samazināt nelegālās nodarbinātības un "aplokšņu algu" apjomu un ar to saistītos riskus.

"Ēnu ekonomika nav raksturīga tikai krīzes situācijām. Latvija ar šo negatīvo tendenci saskārusies arī iepriekš. Tā grauj valsts ekonomiskos pamatus tikpat nopietni kā krīze. Diemžēl apziņa, ka nemaksāt nodokļus nav nekas nosodāms, ir veidojusies gadu garumā, un, lai to mainītu, ir jāmainās arī attieksmei pret likumu un valsti. Ja cienām valsti, tad jāciena arī tās likumi," uzsvēris Dombrovskis.

Šodien izdotajā rezolūcijā definēts uzdevums sagatavot minētos grozījumus normatīvajos aktos, lai ne tikai papildinātu preventīvo pasākumu klāstu, bet īstenotu administratīvus pasākumus ar mērķi nodrošināt lielāku finanšu atbildību komersantu darbības vidē.

Valdības vadītājs darba grupu aicina izvērtēt Valsts darba inspekcijas un Valsts ieņēmuma dienesta sadarbības veidus maksimāli novēršot identisku kontroles un pārbaudes procedūru īstenošanu vieniem un tiem pašiem darba devējiem.

Valsts darba inspekcijas vēstulē premjeram teikts, ka oktobrī nelegāli nodarbināto skaits pret septembri palielinājies par 9%. Arī naudas sodi, kas piemēroti pret šādiem pārkāpumiem bijuši par 10% lielāki.

Turklāt oktobrī gandrīz katrā desmitajā uzņēmumā tikuši konstatēti tādi nodarbinātie, kuri darba attiecības uzsākuši pārbaudes dienā vai dienu pirms tās. Vienlaikus tiek atzīmēts, ka oktobrī samazinājies to konstatēto nelegāli nodarbināto personu skaits, kuri vienlaicīgi saņem arī bezdarbnieka pabalstu.

Proti, ja septembrī bezdarbnieku īpatsvars bija 19% no visiem VDI atklātajiem nelegāli nodarbinātajiem, tad oktobrī tas veido tikai 11%. VDI savā vēstulē izdara secinājumu, ka joprojām pastāv paaugstināts nelegālās nodarbinātības risks būvniecībā, vairumtirdzniecībā un mazumtirdzniecībā, akcīzes preču ražošanā, mežsaimniecībā un kokmateriālu sagatavošanā, veselības aprūpē un skaistumkopšanā.

Latvijā

Augstākā tiesa atteikusies ierosināt kasācijas tiesvedību lietā, kurā bijušajam Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Personālvadības pārvaldes direktora vietniekam Uldim Bāram piespriests sabiedriskais darbs par apzināti nepatiesu ziņojumu par sevišķi smaga nozieguma izdarīšanu nolūkā panākt kriminālprocesa sākšanu pret noteiktām amatpersonām, noskaidroja aģentūra LETA.

Svarīgākais