Prokuratūra izvērtēs aicinājumu saukt pie kriminālatbildības valsts izsaimniekotājus

Resursu centra sievietēm "Marta" aicinājums saukt pie kriminālatbildības un sodīt visas amatpersonas, kuru darbība vai bezdarbība ir novedusi Latvijas valsti un tās iedzīvotājus krīzē un maksātnespējas priekšā, tiks izskatīts prokuratūras Personu un valsts tiesību aizsardzības departamentā, aģentūru LETA informēja prokuratūras ārējo sakaru koordinētājs Andrejs Vasks.

LETA jau ziņoja, ka savas prasības biedrība jau ir iesniegusi izskatīšanai ģenerālprokuroram Jānim Maizītim, kā arī aicina ikvienu individuāli vai koleģiāli iesniegt iesniegumu prokuratūrā un pieprasīt, lai amatpersonas stājas tiesas priekšā un saņem sodu.

Iesniegumā resursu centrs sievietēm "Marta" uzsver, ka jāsoda amatpersonas, kuras nodarījušas zaudējumus Latvijas iedzīvotājiem, nelikumīgi izsaimniekojot sociālo budžetu, veicinot Latvijas valsts varas un ekonomisko krīzi, pasliktinot arī Latvijas reputāciju starptautiskajā līmenī un, visbeidzot - uzkraujot milzu parādu slogu ne tikai šībrīža sabiedrībai, bet arī "mūsu bērniem un bērnu bērniem".

Biedrībā skaidro, ka Latvijas Krimināllikumā ir paredzēta valsts amatpersonu atbildība par darbību vai bezdarbību, kas vērsta uz finanšu sistēmas, rūpniecības, lauksaimniecības, tirdzniecības vai citu tautsaimniecības nozaru graušanu.

Atbildība iestājas arī valsts amatpersonām par valsts amatpersonas pienākumu nepildīšanu, tas ir, ja valsts amatpersona tīši vai aiz nolaidības neizdara darbības, nepilda pienākumus, kuri tām pēc likuma vai uzlikta uzdevuma jāizdara, lai novērstu kaitējumu valstij, valsts varai vai pārvaldības kārtībai vai ar likumu aizsargātām personas tiesībām un interesēm un ar to nodarīts būtisks kaitējums un iestājušās smagas sekas.

Biedrības "Marta" speciālisti ikdienā tiekas ar dažādiem iedzīvotāju slāņiem, jo sniedz palīdzību cilvēkiem sarežģītās dzīves situācijās un cilvēki bieži pauž pārliecību, ka Latvija ir izsaimniekota un izzagta un liela daļa no bijušām un esošām amatpersonām ir jāsauc pie kriminālatbildības par to, ko tās ir nodarījušas Latvijas valstij un tās iedzīvotajiem.

Liela Latvijas sabiedrības daļa grimst nabadzībā, ir zudusi uzticība valsts varai, pieaug trūcīgo iedzīvotāju skaits, zeļ noziedzība un citas sabiedrību degradējošas tendences, kas raksturo sekas valsts amatpersonu darbībai un bezdarbībai, skaidro "Marta".

Publiskajā telpā vairākkārt izskanējuši apgalvojumi par to, ka, koleģiāli pieņemot lēmumus, nav atbildīgs neviens, jo lēmums ir pieņemts koleģiāli. Šāds apgalvojums ir absurds, un to var vērtēt kā aicinājumu atbildīgām amatpersonām koleģiāli neievērot likumus, jo atbildību taču nav iespējams prasīt, komentē "Marta".

Otrs vēl absurdāks apgalvojums esot tas, ka "nevienam vēl nav nodarīti zaudējumi", uzskata "Marta".