Tunisijas premjers sola risināt politisko krīzi caur dialogu

Tunisijas premjerministrs Ali Larajeds ceturtdien solījis, ka valdība pieliks visus pūliņus, lai ar dialoga starpniecību atrisinātu politisko krīzi, kas izcēlusies valstī pēc opozīcijas politiķa slepkavības.

"Dialogs ir labākais veids, lai pārvarētu grūtības un atrisinātu pašreizējās problēmas," sākoties musulmaņu svētā mēneša ramadāna noslēguma svētkiem, paziņoja Larajeds.

LETA jau ziņoja, ka Tunisijas valdošā mēreno islāmistu partija "Ennahda" ("Renesanse") trešdien akceptēja Nacionālās konstitucionālās sapulces darbības apturēšanu un aicināja risināt sarunas ar politiskajiem konkurentiem par vienotības valdības izveidi.

Tomēr oficiāli vēl nav paziņots, ka būtu panākta vienošanās par šādu sarunu sākšanu, nedz arī nosaukts sarunu sākšanās datums.

Nacionālās konstitucionālās sapulces spīkers ierosinājis, lai vidutāja lomu sarunās uzņemas Tunisijas Vispārējā strādājošo arodbiedrība (UGTT), kas ir ietekmīgākā arodbiedrība valstī un pārstāv 600 000 darba ņēmēju.

Protesti Tunisijā sākās pēc jūlija nogalē notikušās opozīcijā esošās kreiso partiju koalīcijas "Tautas fronte" dibinātāja Muhameda Brahmi slepkavības. Politisko spriedzi saasināja arī astoņu karavīru slepkavība Šanabī kalna apkārtnē netālu no Alžīrijas robežas, kur armija izvērsusi "Al Qaeda" kaujinieku vajāšanas operāciju. Nogalinātajiem karavīriem bija pārgrieztas rīkles.

Otrdien protesti pret valdību Tunisijā pulcēja desmitiem tūkstošu cilvēku. Šis mītiņš notika, pieminot pusgadu, kopš tika nogalināts cits opozīcijas līderis - Čokri Belaida.

Belaida un Brahimi slepkavībās tiek vainoti islāmisti, savukārt valdībai tiek pārmests, ka tā nav darījusi pietiekami, lai novērstu šādas slepkavības.

Opozīcija ir atteikusies iesaistīties sarunās, iekams valdība nebūs atkāpusies, savukārt "Ennahda" noraidījusi dialogu, ja tiek izvirzīts priekšnoteikums par valdības demisiju.

Larajeds ir uzsvēris, ka viņa valdība neatkāpsies, tā vietā piedāvājot plašākas koalīcijas izveidi.