Izsludināts oranžais brīdinājums par ļoti stipru karstumu

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

Ceturtdien plkst.5 gaisa temperatūra valstī bija no +15,9 grādiem Madonas novērojumu stacijā līdz +22,8 grādiem Rīgas centrā, Daugavgrīvā un Mērsragā, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) dati.

Rīgas centrā aizvadīta jau 11. tropiskā nakts šovasar.

Deviņos rītā valsts centrālajā un austrumu daļā gaiss sasils līdz +23..+27 grādiem.

Debesis lielākoties skaidras, Kurzemē - apmākušās. Vietām Kurzemē īslaicīgi līst.

Pūš lēns dienvidu, dienvidaustrumu vējš, bet daļā Kurzemes - ziemeļu, ziemeļrietumu vējš. Kurzemes rietumkrastā reģistrētas vēja brāzmas līdz 14 metriem sekundē.

Maksimālā gaisa temperatūra trešdien LVĢMC novērojumu tīklā bija no +25,8 grādiem Kolkā līdz +31,2 grādiem Pāvilostā.

Augstākā gaisa temperatūra Eiropā 7.jūlijā bija +39 grādi Balkānos. Zemākā gaisa temperatūra naktī uz ceturtdienu nulle grādu Alpu kalnos.

Dienas laikā vietām Latvijā - ar lielāko varbūtību Zemgalē un Vidzemē, tai skaitā Rīgā, - gaidāmas stipras pērkona lietusgāzes, lokāli iespējami plūdi, vētra un liela krusa, prognozē sinoptiķi.

Plašākā teritorijā gaidāms īslaicīgs lietus. Valdošais būs lēns līdz mērens dienvidu vējš, Kurzemē - ziemeļu vējš. Negaisa mākoņu ietekmē arī daudzviet valsts centrālajā daļā vējš iegriezīsies no rietumiem un ziemeļiem.

Mākoņu dēļ Kurzemē gaisa temperatūra nepārsniegs +23..+27 grādus, bet citviet valstī saule gaisu sakarsēs līdz +28..+32 grādiem.

Rīgu var skart stipras pērkona lietusgāzes ar brāzmainu vēju, dienas pirmajā pusē gaiss sakarsīs līdz +30..+32 grādiem.

Laikapstākļus nosaka augsta spiediena apgabals, taču pār Kurzemi stiepjas atmosfēras fronte. Gaisa spiediens 1019-1023 hektopaskāli jūras līmenī.

Valsts centrālajā un austrumu daļā, arī galvaspilsētā, spēkā Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra oranžais brīdinājums par ļoti stipru karstumu līdz +33 grādiem. Daļā Kurzemes un Vidzemes, tai skaitā Rīgā, spēkā arī brīdinājums par augstu ugunsbīstamību mežos.

Paaugstināta ultravioletā starojuma dēļ no plkst.11 līdz 16 nav vēlams uzturēties tiešos saules staros.

Svarīgākais