Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Laika apstākļi

Maija sākumā Latvijā termometra stabiņš noslīdējis zem normas

© f64.lv, Lauris Vīksne

Maija pirmajā dekādē vidējā gaisa temperatūra Latvijā bija +7,1 grāds jeb 2,7 grādi zem dekādes normas, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra apkopoti dati.

Augstākā gaisa temperatūra bija +26,1 grāds 10.maijā Pāvilostā, bet minimālā gaisa temperatūra reģistrēta 2.maija saullēktā Mērsragā, kur termometra stabiņš noslīdēja līdz -4,5 grādiem, pārspējot šā datuma aukstuma rekordu.

9.maijā aukstuma rekords tika labots arī Rīgas lidostā un Staļģenē, savukārt 10.maijā Kolkā krita siltuma rekords.

Vidējais nokrišņu daudzums maija pirmajā dekādē bija 30 milimetri - 220% no normas. Visvairāk nokrišņu - 63 milimetri - bija Skrīveros, bet vismazāk lija un sniga Kuldīgā, kur nokrišņu summa nepārsniedza deviņus milimetrus.

Vidējais relatīvais gaisa mitrums bija 71% - no 66% Rīgā līdz 77% Kolkā. Stiprākās vēja brāzmas tika novērotas 3.maijā Daugavgrīvā - 21,7 metri sekundē.

Jau ziņots, ka aprīļa vidējā gaisa temperatūra Latvijā bija +5,4 grādi - trīs grāda desmitdaļas zem 1981.-2010.gada aprīļa vidējā rādītāja, savukārt nokrišņu daudzums pagājušajā mēnesī bija 10% zem normas.

Vēl aprīļa vidū sausuma un mitruma divu mēnešu rādītājs, kas paredzēts apdrošināšanai lauksaimniecības jomā, 20 Latvijas novados liecināja par ekstremālu sausumu, turpretī maija sākumā standartizētais nokrišņu daudzuma indekss diviem mēnešiem 23 novados uzrādīja mērenu mitrumu, Rucavas novadā - ļoti lielu mitrumu.