Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā \ Laika apstākļi

Visā valstī gaisa temperatūra noslīdējusi zem nulles; dienas laikā vietām gaidāms pērkons

© f64.lv, Aivars Ķesteris

Agrā otrdienas rītā gaisa temperatūra Latvijā ir -3..-1 grāds, vien dažviet piekrastē 0..+3 grādi, liecina dati no meteoroloģisko novērojumu stacijām.

Ceļi daudzviet apledojuši. Vietām īslaicīgi snieg, un lielu valsts daļu klāj plāna sniega kārtiņa. Mākoņu daudzums ir neliels un mainīgs.

Pūš lēns līdz mērens dienvidu, dienvidrietumu vējš, piekrastē brāzmās līdz 15 metriem sekundē. Stiprākās vēja brāzmas pirmdien bija 25 metri sekundē priekšpusdienā Ventspils ostā.

Rīgā agrā rītā neliels mākoņu daudzums, dienvidrietumu vējš četri metri sekundē, gaisa temperatūra -1..-2 grādi.

Maksimālā gaisa temperatūra pirmdien Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra novērojumu tīklā bija no +4,2 grādiem Saldū līdz +10,5 grādiem Daugavpilī.

Augstākā gaisa temperatūra Eiropā 5.aprīlī bija +27 grādi Portugālē un Spānijā. Zemākā gaisa temperatūra naktī uz otrdienu -17..-18 grādi Islandē un Alpu kalnos.

Dienas laikā Latvijas centrālajā un austrumu daļā saule mīsies ar mākoņiem, savukārt Kurzemē lielākoties gaidāmas skaidras debesis, prognozē sinoptiķi.

Daudzviet būs nelieli īslaicīgi nokrišņi, vietām stiprāks sniegs un krusa, ko pavadīs pērkons un spēcīgas vēja brāzmas.

Valsts lielākajā daļā dienvidrietumu vējš brāzmās pūtīs ar ātrumu līdz 11-16 metriem sekundē. Maksimālā gaisa temperatūra +4..+9 grādi.

Rīgā gaidāms mainīgs mākoņu daudzums, iespējami īslaicīgi nokrišņi, dienvidrietumu vēja ātrums brāzmās sasniegs 14 metrus sekundē un gaiss iesils līdz +8 grādiem.

Laikapstākļus nosaka liels ciklons. Atmosfēras spiediens jūras līmenī no 987 hektopaskāliem Ziemeļkurzemē līdz 994 hektopaskāliem Dienvidlatgalē.

Apledojuma dēļ šorīt daudzviet Latvijā ir apgrūtināti braukšanas apstākļi pa valsts galvenajiem un reģionālajiem autoceļiem, liecina valsts SIA "Latvijas valsts ceļi" (LVC) apkopotā informācija.

Vislabākie braukšanas apstākļi šorīt ir Rīgas apkārtnē, Kurzemes rietumu daļā un Latgales dienvidu daļā. Visvairāk apledojušu lielo ceļu posmu ir Vidzemē, un pa dažiem apledojušiem ceļu posmiem ir arī Kurzemes vidienē, Zemgalē un Latgales ziemeļos.

Apledojušos ceļu posmus tīra un kaisa ar pretslīdes materiāliem. Lai uzlabotu braukšanas apstākļus, ceļu uzturēšanas darbos šorīt iesaistītas 140 VAS "Latvijas autoceļu uzturētājs" ziemas dienesta tehnikas vienības.

Ceļu uzturētāji atgādina, ka braukšanas apstākļi var mainīties ļoti krasi, tāpēc autobraucējiem jābūt ļoti piesardzīgiem, jāietur lielāka distance līdz priekšā braucošam transportlīdzeklim, jāizvairās no straujiem manevriem, kā arī jāizvēlas braukšanas apstākļiem un autoceļa seguma stāvoklim atbilstošs ātrums.