Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā \ Laika apstākļi

Ceturdiena būs siltākā diena kopš pērnā gada novembra

© f64.lv, Dāvis Ūlands

Agrā ceturtdienas rītā gaisa temperatūra Latvijas lielākajā daļā ir +3..+7 grādi, bet Mērsragā termometra stabiņš pakāpies līdz +8 grādiem, Kolkā - līdz +10 grādiem, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) informācija.

Strauji kūst sniegs. Lielākajā daļā Kurzemes, kā arī vietām citviet valstī nokususi vienlaidu sniega sega. Saldus un Dobeles pusē vēl saglabājas ap 15 centimetriem, Alūksnē un Dagdā - ap 20 centimetriem bieza sniega kārta.

Upēs kāpj ūdens līmenis, visstraujāk - Kurzemē. Pagaidām ūdens līmenis saglabājas zem pēdējo divu mēnešu maksimuma.

Maksimālā gaisa temperatūra trešdien LVĢMC novērojumu tīklā bija no +3..+4 grādiem daudzviet valsts austrumu daļā un Zemgalē līdz +9,9 grādiem Pāvilostā un +10,9 grādiem Kolkā.

Augstākā gaisa temperatūra Eiropā 24.februārī bija +21..+25 grādi daudzviet Eiropas dienvidu, rietumu un centrālajā daļā. Zemākā gaisa temperatūra naktī uz ceturtdienu -15 grādi Somijā un -37 grādi Krievijā.

Ceturtdien Latvijā gaidāma rekordaugsta gaisa temperatūra, šī būs siltākā diena šomēnes un arī siltākā diena kopš pērnā gada novembra, prognozē sinoptiķi.

Daudzviet - sevišķi Kurzemē un Zemgalē - uzspīdēs saule. Vietām nedaudz īslaicīgi līs un saglabāsies dūmaka.

Pūtīs mērens rietumu, dienvidrietumu vējš, Ziemeļkurzemes piekrastē gaidāmas brāzmas līdz 15 metriem sekundē.

Maksimālā gaisa temperatūra gaidāma no +5 grādiem dažviet Kurzemes rietumkrastā un Ziemeļvidzemes krastā līdz +13 grādiem Kurzemes austrumu daļā, īpaši Rīgas līča piekrastē, kā arī vietām Zemgalē un Rīgas pusē.

Gaisa kvalitāte svārstīsies starp labu un sliktu, piesārņojums nebūs tik liels kā 20.-23.februārī.

Galvaspilsētā, uzspīdot saulei, gaiss iesils līdz +12 grādiem un pūtīs mērens dienvidrietumu vējš.

Līdz šim augstākā gaisa temperatūra, kas Latvijā reģistrēta 25.februārī, ir +12,2 grādi 1990.gadā.

Laikapstākļus nosaka anticiklona ziemeļu mala. Atmosfēras spiediens 1017-1022 hektopaskāli jūras līmenī.

Turpinoties atkusnim, uz vietējiem ceļiem Gulbenes apkārtnē šorīt saglabājas ļoti apgrūtināti braukšanas apstākļi, turklāt līdzīga situācija var veidoties arī citviet, jo atkusnis turpinās, informēja VSIA "Latvijas Valsts ceļi".

Īpaši bīstama pārvietošanās pa vietējiem autoceļiem patlaban var būt kravas transportam, tāpēc ar smago tehniku ir aicinājums neizmantot šos ceļus, līdz braukšanas apstākļi uzlabosies. Tas pats attiecināms arī uz autobusiem, un to satiksme reģionos var tiks kavēta.

Ziemas laikā uz šiem ceļiem ir izveidojusies pastāvīga un diezgan liela sniega kārta, kura tik ātri nenokūst un pārvēršas ledū. Sniegam kūstot, un lietus ietekmē rievas, ar kurām tiek uzlaboti braukšanas apstākļi ziemā uz grants ceļiem ar sniega kārtu, nokūst, bet smilti noskalo lietus un kūstošas sniegs. Atkārtota šo ceļu kaisīšana ar pretslīdes materiāliem vai rievu ievilkšana šādos laikapstākļos ir neefektīva.

Prognozes liecina, ka atkusnis turpināsies līdz nākamās nedēļas vidum. Uz vietējiem autoceļiem braukšanas apstākļi kļūs drošāki tad, kad sniega kārta izkusīs, un tas ir atkarīgs no laika apstākļiem.

Šādos laika apstākļos autobraucēji aicināti būt īpaši piesardzīgi, ieturēt lielāku distanci līdz priekšā braucošam transportlīdzeklim, neveikt straujus manevrus, kā arī izvēlieties braukšanas apstākļiem un autoceļa seguma stāvoklim atbilstošu ātrumu.