Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Laika apstākļi

Trešdien gaiss iesils līdz +10 grādiem; gaisa kvalitāte uzlabosies

© f64.lv, Mārtiņš Zilgalvis

Trešdien Latvijā gaiss iesils līdz +3..+8 grādiem, vietām Kurzemē un Zemgales rietumos - līdz +10 grādiem, prognozē sinoptiķi.

Augstākā gaisa temperatūra gaidāma pēcpusdienā Kolkas un Mērsraga novērojumu stacijā.

Ne tikai siltums, bet arī paaugstināts mitrums un vējš veicinās strauju sniega kušanu, kas turpināsies līdz piektdienai, kad valsts lielākajā daļā sniegs jau būs nokusis.

Kurzemes rietumos nokususi vienlaidu sniega sega, citviet valstī tās biezums novērojumu stacijās ir no diviem centimetriem Stendē, Mērsragā un Zvejniekciemā līdz 26 centimetriem Dagdā un 27 centimetriem Alūksnē.

Ūdens līmenis paaugstinās galvenokārt Kurzemes un Zemgales upēs, līdz šim ūdens līmeņa kāpums nav bijis straujš.

Pūtīs lēns līdz mērens dienvidrietumu vējš, daudzviet saglabāsies dūmaka, nav gaidāmi ievērojami nokrišņi, debesis būs pārsvarā mākoņainas.

Gaisa kvalitāte gaidāma labāka nekā iepriekšējās četrās dienās, tomēr daudzviet - īpaši lielajās pilsētās - tā būs viduvēja vai slikta.

Rīgā nav gaidāmi ievērojami nokrišņi, vējš lēni līdz mēreni pūtīs no dienvidiem, dienvidrietumiem, gaisa temperatūra var sasniegt +8 grādus.

Laikapstākļus nosaka augsta spiediena apgabals. Atmosfēras spiediens 1025-1028 hektopaskāli jūras līmenī.

Šorīt uz vietējiem ceļiem apledojuma dēļ Gulbenes, Jēkabpils, Krāslavas, Ludzas un Rēzeknes apkārtnē ir ļoti apgrūtināti braukšanas apstākļi, informēja VSIA "Latvijas Valsts ceļi".

Trešdienas rītā daudzviet apledojums apgrūtina braukšanu pa valsts galvenajiem un reģionālajiem autoceļiem. Slidenie ceļa posmi tiek kaisīti ar pretslīdes materiāliem. Lai uzlabotu braukšanas apstākļus, ceļu uzturēšanas darbos iesaistītas 52 VAS "Latvijas autoceļu uzturētājs" ziemas dienesta tehnikas vienības.

Apgrūtināti braukšanas apstākļi ir uz Valmieras šosejas (A3) no Strenčiem līdz Valkai, Daugavpils šosejas (A6) no Pļaviņām līdz Pāterniekiem, Bauskas šosejas (A7) no Rīgas līdz Bauskai, Jelgavas šosejas (A8) no Rīgas līdz Jelgavai, Liepājas šosejas (A9) no Blīdenes līdz Skrundai un no Kalvenes līdz Liepājai, Ventspils šosejas (A10) no Strazdes līdz Usmai, Rēzeknes šosejas (A12) visa maršruta garumā, Grebņeva - Medumi šosejas (A13) visa maršruta garumā, Daugavpils apvedceļa (A14) visa maršruta garumā, Rēzeknes apvedceļa (A15) visa maršruta garumā.

Uz reģionālajiem autoceļiem apgrūtināta braukšana ir Latgalē un Kuldīgas, Liepājas, Saldus, Talsu un Valkas apkārtnē.

Uz vietējiem autoceļiem apledojums apgrūtina braukšanu visā Latvijā, izņemot Rīgas, Aizkraukles, Bauskas, Jelgavas un Ogres apkārtni. Gulbenes, Jēkabpils, Krāslavas, Ludzas un Rēzeknes apkārtnē saglabājas ļoti apgrūtināti braukšanas apstākļi.

Lietus un atkušņa laikā pretslīdes apstrādei ir īslaicīgs efekts. Sala laikā kaisīto smilti no ceļa noskalo ūdens. Lai uzlabotu braukšanas apstākļus, ziemā piebraukto sniega kārtu uz grants autoceļiem rievo, taču, kūstot sniegam, izkūst arī rievas. Savukārt naktī un rīta stundās, kad temperatūra noslīd zem nulles, izkusušais sniegs atkal sasalst un veidojas apledojums.

Šādos laika apstākļos autobraucēji aicināti būt īpaši piesardzīgi, ieturēt lielāku distanci līdz priekšā braucošam transportlīdzeklim, neveikt straujus manevrus, kā arī izvēlieties braukšanas apstākļiem un autoceļa seguma stāvoklim atbilstošu ātrumu.