Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā \ Laika apstākļi

Otrdien gaidāmi nokrišņi - lietus un sniegs; Austrumlatvijā izsludināts dzeltenais brīdinājumu

© f64.lv, Dāvis Ūlands

Otrdienas rītā visā Latvijā ir dūmaka, valsts dienvidu un rietumu daļā vietām saglabājas migla ar redzamību 100-700 metri, liecina dati no meteoroloģisko novērojumu stacijām.

Debesis pārsvarā apmākušās, nav ievērojamu nokrišņu, daudzviet apledojuši ceļi. Pūš lēns līdz mērens austrumu, dienvidaustrumu vējš.

Gaisa temperatūra +2..-3 grādi, bet valsts ziemeļaustrumos - galvenokārt Alūksnes pusē - gaiss atdzisis līdz -6 grādiem.

Kurzemes rietumos nokususi vienlaidu sniega sega, citviet valstī tās biezums novērojumu stacijās ir no sešiem centimetriem Mērsragā un Daugavpilī līdz 27 centimetriem Dagdā un Alūksnē.

Ūdens līmenis upēs vēl nav sācis strauji paaugstināties.

Gaisa kvalitāte saglabājas viduvēja līdz slikta.

Rīgā apmācies rīts, dienvidaustrumu vējš četri metri sekundē, gaisa temperatūra +2 grādi.

Maksimālā gaisa temperatūra pirmdien Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra novērojumu tīklā bija no +2,2 grādiem Alūksnē līdz +12,2 grādiem Saldū, kur tika pārspēts 22.februāra siltuma rekords.

Augstākā gaisa temperatūra Eiropā 22.februārī bija +20..+22 grādi daudzviet Eiropas dienvidu, rietumu un centrālajā daļā. Zemākā gaisa temperatūra naktī uz otrdienu -27 grādi Somijā un -48 grādi Krievijas Eiropas daļas ziemeļaustrumos.

Otrdien Latvijā būs pārsvarā apmācies un dūmakains laiks, vietām gaidāmi nelieli nokrišņi, bet pēcpusdienā un vakarā jau daudzviet līs, valsts austrumos gaidāms arī sniegs un atkala, prognozē sinoptiķi.

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs Vidzemē, Latgalē un Sēlijā izsludinājis dzelteno brīdinājumu par sasalstošu lietu pēcpusdienā un vakarā. Uz ceļiem, kā arī citām virsmām veidosies apledojums.

Dienvidu vējš brāzmās pastiprināsies līdz 9-14 metriem sekundē. Maksimālā gaisa temperatūra gaidāma no -3..-5 grādiem valsts austrumu pierobežā līdz +7 grādiem vietām Kurzemē.

Vējš neuzlabos gaisa kvalitāti, jo ar dienvidvēju ieplūdīs piesārņojums no Lietuvas un joprojām būs kavēta gaisa slāņu vertikālā sajaukšanās. Tīrāks gaiss būs valsts austrumos.

Rīgā gaidāms mākoņains un dūmakains laiks, slikta gaisa kvalitāte, neliels lietus, dienvidu vēja brāzmas līdz 12 metriem sekundē, maksimālā gaisa temperatūra +3 grādi.

Laikapstākļus nosaka augsta spiediena apgabals, kā arī zema spiediena ieplaka ar atmosfēras frontēm. Gaisa spiediens jūras līmenī no 1024 hektopaskāliem Ziemeļkurzemē līdz 1032 hektopaskāliem valsts austrumos.

Apledojuma dēļ uz galvenajiem un reģionālajiem autoceļiem Latgalē, centrālajā daļā un vietām Kurzemē, un Vidzemē apgrūtināta braukšana, informēja VSIA "Latvijas Valsts ceļi".

Slidenie ceļa posmi tiek kaisīti ar pretslīdes materiāliem. Lai braukšanas apstākļi būtu apmierinoši, uz ceļiem strādā 110 VAS "Latvijas autoceļu uzturētājs" ziemas dienesta tehnikas vienības.

Apgrūtināti braukšanas apstākļi ir uz Tallinas šosejas (A1) posmā no Bīriņu pagrieziena līdz Ainažiem, Rīgas apvedceļa (A5) Salaspils-Babīte, visā posmā, Daugavpils šosejas (A6) posmā no Nīcgales līdz Patarniekiem, Bauskas šosejas (A7) posmā no Rīgas līdz Dimzukalnam, Jelgavas šosejas (A8) posmā no Rīgas līdz Jelgavai, Liepājas šosejas (A9) posmā no Rīgas līdz Kaģiem, posmā no Apšupes krustojuma līdz Anneniekiem un posmā no Blīdenes līdz Skrundai, Ventspils šosejas (A10) posmā no Rīgas līdz Strazdei, Jēkabpils - Terehova šosejas (A12) posmā no Ludzas līdz Terehovai, Rēzeknes šosejas (A13) posmā no Rušenicas līdz Medumiem, kā arī Daugavpils apvedceļa (A14) visā posmā.

Apmierinoša braukšana šajā rītā uz reģionālajiem autoceļiem Rīgas, Aizkraukles, Alūksnes, Cēsu, Jelgavas, Jēkabpils, Kuldīgas, Ogres, Rēzeknes, Valmieras un Ventspils apkaimē.

Mainīgos laika apstākļos autobraucēji aicināti būt īpaši piesardzīgi, jo uz ceļiem var veidoties tā saucamais melnais ledus, kas ir neredzams, un autovadītājs to sajūt, tikai sākot veikt manevrus ar mašīnu - bremzējot, manevrējot ar stūri un pedāļiem. Tāpēc visām šīm kustībām nevajadzētu būt straujām.

Latvijas vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs informē, ka vietām Latvijā saglabājās migla ar redzamību 200-500 metri.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā informēja, ka šodien pēcpusdienā Latvijas austrumu daļu sasniegs nokrišņu zona, kas nesīs sasalstošu lietu kā pēcpusdienā, tā arī vakarā. Uz ceļiem, kā arī citām virsmām veidosies apledojums.