Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā \ Laika apstākļi

Bukmeikeri prognozē, vai Ziemassvētkos būs sniegs

© Oksana Džadana/F64 Photo Agency

Daudzās Ziemassvētku kartītēs un filmās redzam gleznainas, pūkainas sniega segas klātas pilsētas, ciemus, laukus un ceļus. Bērneļi sārtiem vaigiem dodas pikoties, bet pārējie ģimenes locekļi apgarotām sejām sēž pie kamīna, laiku pa laikam paveroties pa logu, kur lielām pārslām krīt sniegs. Idille, vai ne? Bet kā būs ar šo idilli Latvijā, kur taču pēc klimatiskajiem apstākļiem sniegs ir visnotaļ ierasta parādība un balti Ziemassvētki skaisti iekrāsotu pagaidām ziemīgo pelēcību? Šobrīd “Optibet” bukmeikeri ir diezgan pārliecināti par sniega iespējamību Ziemassvētkos.

Pēc bukmeikeru domām, pozitīvajai prognozei par pamatu kalpo jaunākās sinoptiķu vēstis, kas liecina, ka decembra sākumā laiks kļūs aukstāks un būs arī sniegs. Turklāt jau gada pēdējā mēneša sākumā biežāk gaidāms sals un daudzviet snigs, iespējama pat sniega segas veidošanās un stipra snigšana. Mēneša vidū gaidāms anticiklons, kas Latvijā ienesīs ilgstošu sala periodu, un temperatūra nebūs augstāka par -10, -12 grādiem. Bet jau tuvāk Ziemassvētkiem un Jaunajam gadam Latvijā atkal ieplūdīs silts gaiss, kas vispirms atnesīs pamatīgu sniegu. Arī pasaules vadošās meteoroloģijas stacijas prognozē, ka Baltijas valstīs gaidāma silta ziema, bet ar lielu nokrišņu daudzumu.

Ja vēsturiski atskatāmies uz Ziemassvētkiem, tad redzam, ka arī pēdējā desmitgadē bijuši gan īpaši sniegoti Ziemassvētki, piemēram, 2010. gadā, kad baltas kupenas jau sagaidīja mūs novembra beigās un vidējais sniega segas biezums bija 30,6 cm, gan arī pērn, kad sniegs svētku tirdziņos valdošo rosību darīja vēl omulīgāku. Tomēr pēdējā desmitgadē bijuši arī Ziemassvētki bez sniega (2013. un 2015. gadā), tāpēc tikai uz vēsturisko pieredzi pamatoties nevar, jo saka jau, ka nākotnes prognozes nedrīkst balstīt tikai pagātnes novērojumos, tāpēc bukmeikeri šoreiz vairāk pamatojas uz meteoroloģiskām prognozēm, kā arī vietējo laika zīmju vērotāju izteikumiem, kuri norāda, ka ziemas pirmā puse būs maiga, bet nokrišņiem bagāta. Šoreiz izskatās, ka sinoptiķiem un laika vērotājiem domas sakrīt.

Ja bukmeikeru prognoze piepildīsies, tad mūs visus gaida balti Ziemassvētki Čārlza Dikensa noveļu labākajās tradīcijās - bez milzu sala, bet ar baltu sniega kārtu, kas svētku baudīšanu darīs vēl patīkamāku.