Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Laika apstākļi

Prognoze: kādus laika apstākļus sagaidīsim Līgo un Jāņu dienā

© SCANPIX

Lai gan šonedēļ varējām izbaudīt īsti vasarīgus laikapstākļus, prognozes liecina, ka šī mēneša karstākā diena jau ir aiz muguras. Tiesa, laika zīmju vērotājs V.Bukšs mierina un izsaka prognozes par to, kādus laikapstākļus sagaidīsim vasarā, kā arī Līgo un Jāņu dienā.

Laika zīmju vērotājs V.Bukšs informē, ka to, kādus laikapstākļus varēsim sagaidīt Līgo un Jāņu dienā norādījusi Mokeja nakts, kas ir 23.maijā. "Līgo nakts mākoņu un lietus iespējamība visbiežāk atkarīga tieši no Mokeja nakts un nereti arī no Sidora (27. maijs) vēju virzieniem un nokrišņiem."

"Ja vakars pirms Mokeja nakts skaidrs un dūmaka, tad Līgo nakts, iespējams, būs vēsa, bez nokrišņiem, bet Jāņi saulaini un sausi. Arī vasara vairāk sausa kā slapja. Turpretim ja debesis apmākušās un līst, tad ļoti iespējams, ka Līgo naktī arī būs slapjš un vasarā būs draņķa laiks," norāda V.Bukšs.

Bez Mokeja maija nogalē ir vēl trīs nozīmīgas dienas, kas pareģo vasaru. 25. maijā ir Urbāns. Parasti laikā ap Urbānu zied pīlādži. "Ja pīlādži bagātīgi zied, tad vasaras otrajā pusē un rudenī daudz nokrišņu. Ja 25. maija saullēkts zeltaini sarkanā krāsā, tad vasara būs sausa un karsta."

"27. maijā ir Sidors, bet 28. maijā - Pahoms. Ja 27. maijā auksts ziemeļvējš, tad vasara lielākoties vēsa. Ja 28. maijs silts, vasara būs silta. Ja Pahoma dienas (28. maijs) rītausma rožsārta, vasara būs pērkoņaina," stāsta laika zīmju vērotājs.

Jau vēstīts, ka Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra pārstāvji norāda, jūnija tendences rāda, ka kopumā tas būs normas robežās, iespējams, pakāpjoties nedaudz virs tām. Nokrišņu daudzums gan varētu būt mazāks par normu. Jūnija sākumā mūs gaidīs mainīgi laika apstākļi, kas atnesīs arī lietu, bet pēc tam iespējams karstuma vilnis. Runājot par vēl tālākām prognozēm - attiecībā uz Latviju tās reti attaisnojas, jo atrodamies reģionā ar ļoti mainīgiem laika apstākļiem, teic sinoptiķe. Tā iepriekš netika paredzēti ne 2017. gada plūdi, ne 2018. gada gandrīz rekordsausums un karstums (tā drīzāk rādījās būt mēreni silta ar mēreniem nokrišņiem), nepiepildījās arī prognozes par aukstumu aizvadītās ziemas otrajā pusē. Citos reģionos pasaules meteorologu izskaitļotās prognozes, par pamatu ņemot statistiskos datus, biežāk ir precīzas. Tomēr jādomā, ka arvien biežāk Latvija piedzīvos karstas vasaras, ko nesīs klimata pārmaiņas, pieļauj Laura Krūmiņa.