Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Laika apstākļi

Laika vērotājs atklāj, kāds būs augusts; vai gaidāms lietus periods?

© Andrius Ufartas, F64 Photo Agency

Kā savā blogā raksta laika zīmju vērotājs Vilis Bukšs, lai zinātu, kāds būs rudens, 1. augustā jāvēro laiks. Sauss 1. augusts paredz sausas turpmākās sešas nedēļas. Slapjš – sešas nedēļas ar lietiem. Sauss un saulains 1. augusts – būs sauss rudens. Lietains – būs slapjš rudens, raksta Bukšs.

Savukārt 2. augusts ir Rudzu diena. Jāvēro, vai jaunie stārķi nav atstājuši ligzdu. Ja 30. jūlijā virs ligzdām jaunie stārķi lidojumā met saules apļa cilpas, būs agrs rudens. Savukārt 7. augustā jāvēro laiks, lai zinātu, kāda būs ziema. Auksts rīts ar rasu paredz aukstu ziemu. Diena lietaina - būs sniegaina ziema. Kāds laiks līdz pusdienām, tāds līdz Ziemassvētkiem. Kāds pēc pusdienām - tāds pēc Ziemassvētkiem.

Ticējums saka, ja augusta, rudzu mēneša, sākumā, it sevišķi tā pirmajās dienās karsts, tad ziema būs gara, auksta un sniegaina

Savukārt, kāds 15. augusts - tāds septembris, bet ja vēss un lietains 25. augusts - būs auksta ziema.

Ticējums saka, ja augusta, rudzu mēneša, sākumā, it sevišķi tā pirmajās dienās karsts, tad ziema būs gara, auksta un sniegaina. Savukārt silts augusts norāda uz vējainu oktobri, bet mitrs augusts uz drēgnu rudeni.

Laika apstākļi pagājušajā ziemā un zīmīgajās dienās martā liecināja par siltu un mitru augustu. Vēlāk zīmes dabā un maijā vēstīja lielākoties par sausu un siltu Rudzu mēnesi. Sekojot šīm norādēm laikā līdz Vasaras Mārai (15. augusts) rādās būt silts, reizēm arī karsts, saulains un pārsvarā sauss. Līdz Labrencim (10. augusts) dienās lielākoties ar gaisa temperatūru +21...+26. Arī naktis siltas. Mēneša pirmajā nedēļā būs arī dažas karstas dienas ar +30 un vairāk, kam sekos īslaicīgas, bet nereti arī stipras pērkona lietusgāzes. Augusta vidū laika apstākļi mainīgi. Temperatūra +18...+23. Īslaicīgi, bet reizēm arī stipri nokrišņi.

Mēneša otrajā pusē dienas mēreni siltas, +17...+22 grādi, bet naktis salīdzinoši vēsas. Nokrišņu vairāk, bet tie nebūs tik būtiski, lai traucētu ražas novākšanu. Siltākas dienas varētu būt laikā ap 24. augustu, kad temperatūra var sasniegt +25 un vairāk grādus. Vēlāk nepastāvīgi laika apstākļi. Dienas pārsvarā saulainas, bet naktis vēsas. Nokrišņi īslaicīgi, paredz laika zīmju vērotājs.

Avots