Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

"Naudas mūļu" tīkla lietā 12 apsūdzētajiem piespriesti nosacīti cietumsodi

© f64.lv, Vladislavs Proškins

Ekonomisko lietu tiesa, apstiprinot vienošanos par sodu tā sauktajā "naudas mūļu" tīkla lietā, 12 apsūdzētajiem piespriedusi nosacītu cietumsodu, bet vienam apsūdzētajam reālu cietumsodu.

Prokuratūra pie kriminālatbildības par organizētā grupā izdarītu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu saukusi 14 personas, no kurām viens ir Vācijas pilsonis, bet pārējie - Latvijas valsts piederīgie.

Kopumā organizētās grupas sastāvā bija vairāk nekā 90 personu. Tās dalībnieki Latvijā nodrošināja ārvalstīs noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu, izmantojot izvērstu "naudas mūļu" tīklu. Citi šīs organizētās grupas dalībnieki - "naudas mūļi" jau iepriekš laikā no 2020.-2022.gadam ir saukti pie kriminālatbildības un viņiem noteikts likumā paredzētais sods.

Organizētās grupas dalībnieku izveidotā noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas shēma nodrošināja ārvalstīs izkrāptu finanšu līdzekļu ieskaitīšanu Latvijas valsts piederīgo personu bankas kontos ZIB maksājumu veidā, pēc tam ienākušie finanšu līdzekļi nekavējoties tika izņemti skaidrā naudā, pārvērsti kriptovalūtā un ieskaitīti organizētās grupas organizatoru kontrolētos kriptovalūtas makos.

Vienošanās par vainas atzīšanu un sodu tika noslēgta ar tiem apsūdzētajiem, kuri pilnībā atzina savu vainu un līdz vienošanās noslēgšanai pilnībā vai daļēji atmaksāja valsts budžetā noziedzīgi iegūtos naudas līdzekļus.

Kopumā līdz vienošanās noslēgšanai no apsūdzētajiem atgūti noziedzīgi iegūtie līdzekļi gandrīz 45 000 eiro apmērā, kā arī panākta vienošanās par atlikušās noziedzīgi iegūtās mantas daļas labprātīgu atmaksu valsts budžetā.

Attiecībā pret vienu apsūdzēto personu lieta nosūtīta Ekonomisko lietu tiesai izskatīšanai vispārējā kārtībā, savukārt pret vēl vienu apsūdzēto personu turpinās pirmstiesas kriminālprocess.

Apjomīgu izmeklēšanu šajā kriminālprocesā sadarbībā ar Eiropas Savienības aģentūru tiesu iestāžu sadarbībai krimināllietās veica un pēc tās pabeigšanas krimināllietas materiālus kriminālvajāšanas sākšanai prokuratūrai nodeva Valsts policijas Kibernoziegumu apkarošanas pārvalde.

Par "naudas mūļiem" kļūst tādas personas, ar kuru starpniecību noziedzīgās grupas pārvieto un legalizē noziedzīgi iegūtus līdzekļus. Noziedznieku savervētais "mūlis" palīdz legalizēt nelikumīgi iegūto naudu, piemēram, pārskaitot to starp dažādiem maksājumu kontiem, tādējādi nopelnot komisijas maksu.

Izmeklējot šādus gadījumus, nereti atklājas, ka naudas legalizēšanā iesaistījusies persona jeb tā saucamais "naudas mūlis", kurš pat var nezināt, ka organizētas noziedzīgas grupas dalībnieki viņu izmanto savās interesēs, lai noslēptu noziedzīgi iegūtas naudas faktisko saņēmēju.