Čakša neuzskata, ka valdībai vajadzētu noteikt, cikos jāsākas stundām skolās

© Dmitrijs Suļžics / F64

Izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša (JV) neuzskata, ka Ministru kabineta (MK) noteikumu līmenī būtu jāregulē, cikos jāsākas stundām skolās, kā to ieteicis tiesībsargs.

Intervijā Latvijas Radio politiķe norādīja uz pašvaldību atbildību organizēt skolas darbu tā, lai mācības nesāktos pārāk agri.

Pēc viņas vārdiem, labākā skola esot tā, kas atrodas tuvāk skolēna dzīvesvietai, īpaši sākumskolas un pamatskolas posmā. Valdībā pieņemtais informatīvais ziņojums par skolu tīkla veidošanu pašvaldībās paredz, ka 1.-6.klašu skolēniem ceļā uz skolu būtu jāpavada līdz 40 minūtēm ar pašvaldības organizētu transportu.

Ministre atzina, ka vecāki var izvēlēties skolu citviet, ja tā atbilst viņu kritērijiem.

"Vai mums šobrīd vajadzētu noteikumus, kas skaidri noteiktu, cikos bērnam ir labi celties un cikos iet gulēt? Es domāju, ka mēs īsti nevarēsim trāpīt laikos, jo cilvēki ir ļoti dažādi," uzskata Čakša.

Kā vēstīts, Tiesībsarga biroja veiktajā aptaujā atklāts, ka bērni ceļas uz skolu galvenokārt laika posmā no plkst.6.30 līdz plkst.7.29. Daži vecāki norādījuši, ka viņu atvase ceļas no plkst.4.30 līdz plkst.5.

Lai gan aptauja nesniedz skaidru atbildi par šāda celšanās laika iemesliem, Jansons uzsver, ka to nepieciešams izpētīt padziļināti.

"Mēs sazināsimies ar to pašvaldību izglītības pārvaldēm, kurās ir norādīts nesamērīgi agrs stundu sākuma laiks, un aicināsim to pārskatīt. Savukārt Veselības ministriju un Izglītības un zinātnes ministriju aicināsim noteikt agrāko pieļaujamo mācību stundu sākuma laiku," norādīja biroja Bērnu tiesību nodaļas vadītāja Laila Grāvere.

Svarīgākais