"Ominasis Latvia" nekustamā manta provizoriski novērtēta par vairāk nekā trim miljoniem latu

SIA "Ominasis Latvia" nekustamais īpašums, tajā skaitā Ķemeru sanatorijas ēka, bet kopumā četri īpašumi provizoriski novērtēti par aptuveni 3 840 000 miljoniem latu, aģentūru LETA informēja uzņēmuma maksātnespējas administrators Ainars Kreics.

Viņš gan sacīja, ka vēl nav tikusi novērtēta kustamā manta, kā arī Kreics nav saņēmis rakstisku novērtējumu, tomēr provizoriskais novērtējums, par ko viņam paziņots, veido minēto summu. Tomēr prognozes liecina, ka kopējā kustamās un nekustamās mantas novērtējums būs virs četriem miljoniem latu. Pēc novērtējuma saņemšanas varēs noteikt izsoles sākumcenu.

Kā ziņots, Kreics bija izstrādājis un nosūtījis saskaņošanai kreditoriem mantas pārdošanas plānu. Pēc administratora sniegtās informācijas, parādnieka mantu ir plānots pārdot izsolē lietu kopības sastāvā. Administrators iepriekš prognozēja, ka izsoles sākumcenu būs iespējams noteikt augstāku par tiesu izpildītāja iepriekš plānoto, jo mantas pārdošanas plānā papildus ir iekļauti divi "Ominasis Latvia" nekustamie īpašumi un inventarizācijas laikā konstatētā kustamā manta.

Gatavojoties uzņēmuma mantas izsolei, Kreics ir vienojies ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru (LIAA) par sadarbību investoru piesaistē. Vienošanās paredz LIAA uzrunāto investoru informēšanu par plānoto izsoli, kā arī citiem svarīgiem jautājumiem, lai nodrošinātu investoriem nepieciešamo informāciju labvēlīga lēmuma pieņemšanai par dalību Ķemeru sanatorijas īpašumu un mantas izsolē.

LIAA maksātnespējas procesa administratoram ir apliecinājusi, ka interesi par Ķemeru sanatorijas īpašumiem un mantu ir izrādījuši 17 potenciāli investori. Papildus tam divi investori interesējušies par minētajiem īpašumiem bez LIAA starpniecības, un administrators ir nodrošinājis iespēju investoriem klātienē iepazīties ar faktisko stāvokli Ķemeru sanatorijā.

Jautāts par investoriem, kas izrādījuši interesi par Ķemeru sanatorijas kompleksu un pārējo īpašumu, Kreics norādīja, ka tie ir galvenokārt investori no austrumiem - Ķīnas, Krievijas, Kazahstānas, Azerbaidžānas, kā arī Uzbekistānas.

Kā ziņots, saistībā ar Ķemeru sanatorijas jautājuma risināšanu tika izveidota parlamentārās izmeklēšanas komisija. Par tās priekšsēdētāju tika ievēlēts neatkarīgais deputāts Dāvis Stalts, savukārt par priekšsēdētāja vietnieku - deputāts Arvils Ašeradens (V).

Pie frakcijām nepiederošos deputātus komisijā pārstāvēs Stalts un Elīna Siliņa, Reformu partija darba komisijā deleģējusi Romualdu Ražuku un Ingu Biti, nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) - Dzintaru Kudumu un Kārli Krēsliņu, savukārt "Vienotību" komisijā pārstāvēs Ašeradens un Inguna Rībena. Arī opozīcijas partijas pārstāvji strādās parlamentārās izmeklēšanas komisijā. Politisko apvienību "Saskaņas centrs" komisijā pārstāvēs Irina Cvetkova un Andrejs Elksniņš, bet Zaļo un zemnieku savienību - Iveta Grigule.

Tomēr parlamentārā izmeklēšanas komisija par Ķemeru sanatoriju iepriekš nolēma vērsties pie ģenerālprokurora ar lūgumu apturēt "Ominasis Latvia" maksātnespēju. Stalts skaidroja, ka komisija gatavo vēstuli par iespējām uz parlamentārās komisijas izmeklēšanas laiku apturēt maksātnespējas procesu. "Tas būtu tikai likumsakarīgs scenārijs, jo ir pārāk daudz nezināmo un neatbildētu jautājumu," uzsvēra Stalts.

Stalts sacīja, ka šāds solis ir nepieciešams, jo, pēc komisijas domām, maksātnespējas process "tiek forsēts" un varot notikt tā, ka šovasar šis īpašums tiks izsolīts, bet pēc tam, izmeklēšanā konstatējot kādus faktus, vairs nebūšot iespējas veikt soļus atpakaļ. Kopumā esot pietiekams pamats domāt, ka maksātnespējas process uz izmeklēšanas laiku būtu apturams, akcentēja Stalts.

Ķemeru sanatorijas privatizācijas process ilga vairāk nekā desmit gadus. Sanatorijas privatizācijas noteikumi pieņemti 1995.gadā, un tie paredzēja, ka desmit gadus no "Ķemeru" ēkas nodošanas ekspluatācijā jāsaglabā objekta darbības profils - kūrorta ārstnieciski profilaktiskā darbība, rehabilitācija, medicīniskie un atpūtas pakalpojumi.

2010.gada septembrī Jūrmalas pilsētas dome noslēdza sadarbības līgumu ar "Ominasis Latvia", bet vēlāk no tā vienpusēji atkāpās, jo uzņēmums nepildīja neskaitāmos solījumus pabeigt sanatorijas rekonstrukciju.

1.martā Jūrmalas pilsētas tiesa "Ominasis Latvia" pasludināja par maksātnespējīgu.

Svarīgākais