Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Ārzemju latvieši meklē iespējas palīdzēt Latvijai

Divas dienas Rīgā notika konference "Latvieši pasaulē- piederīgi Latvijai". Tajā vairākās darba grupās ārzemēs dzīvojošie tautieši meklēja iespējas vedot labāku saikni starp valsti un tās piederīgajiem,ziņo Latvijas Radio.

 Konferencē runāts, ka jāattīsta ideja par dubultpilsonību, brīvās darba vietas jāpiedāvā tiem, kas devušies prom, kā arī jāņem vērā labā Lietuvas pieredze. Tomēr tie, kas izbraukuši uzskata, ka cilvēkiem mazāk jāpaprasa no valsts un vairāk tai jādod.

***

Egils Jurkovskis jau 13 gadus dzīvo Zviedrijā. Viņš tur sākotnēji strādājis par aukli, tagad māca 3 klasi latviešu skoliņā un pats arī mācās. Kādreiz Egils cer atgriezties Latvijā, jo te viņam palikusi ģimene.

 Lai gan aizbraucēji uzsver katrs savu devumu dzimtenei, konferencē runāts par to, ko valsts var palīdzēt uzturot identitāti. Pašlaik attiecības tiek uzturētas ar kultūras palīdzību, bet aizvien nozīmīgāka paliek arī ekonomiskā saikne. Katru gadu vien latvieši no ārvalstīm uz Latviju pārskaita ap 350 miljoniem latu. Daina Grosa no pasaules brīvo latviešu asociācijas uzskata, ka jāmotivē vecākus bērnus audzināt latviski. Konference Latvieši pasaulē- piederīgi Latvijai, notiek otro reizi un darba grupās, kas veltītas izglītībai, kultūrai un jauniešiem, vēl daudz pētāma. Viens no mērķiem: veidot vienotu informatīvo telpu, kas pieejama un zināma dažādās pasaules vietās. Jānis Dirveiks, kas vada darba grupu, kas īpaši pievēršas jauniešu jautājumiem, uzskata, ka tā ir grupa, ar kuru jārēķinās.

Konferencē būtiska nozīme pievērsta arī pašvaldībām, kuru uzdevums būtu uzrunāt savus aizbraukušos iedzīvotājus, runāts arī par kultūras aktivitātēm, kas līdz šim ir viens no būtiskākajiem piederības uzturētājiem."