Talkā piedalījušies vismaz 185 621 talkotāji

Latvijā ar katru gadu atkritumu kļūst mazāk un Lielajā talkā ir arvien mazāk ko vākt, šodien žurnālistiem sacīja Lielās talkas vadītāja Vita Jaunzeme.

Noslēdzoties Lielajai talkai, organizatoru rīcībā ir informācija, ka vides sakopšanā piedalījies 185 621 talkotājs, informēja projekta pārstāve Dace Jaunupe-Bargā.

Taču informācija no talkas koordinatoriem turpina pienākt, un pateikt kopējo talkas dalībnieku skaitu organizatori vēl nevar. Precīza informācija varētu būt tikai pirmdien.

"Svarīgākais rekords ir tas, ka Latvijā ar katru gadu kļūst arvien mazāk savācamo atkritumu. Domāju, ka pēc trīs līdz četriem gadiem atkritumu vairs nebūs," sacīja Jaunzeme.

Viņa piebilda, ka šogad talcinieku skaits varētu būt aptuveni tāds pats kā pērn - 190 000, taču daudzmaz precīza informācija varētu būt svētdien no rīta. "Pagaidām talku koordinatori vēl visai kūtri sūta īsziņas ar atskaitēm par paveikto," skaidroja Jaunzeme.

Jautāta, kas notiks nākotnē, ja tiešām pazudīs talkās vācamie atkritumi un kas notiks ar talkošanas kustību, Jaunzeme sacīja, ka tad cilvēki pievērsīsies apkārtnes labiekārtošanai.

Organizatori informē, ka starp populārākajiem atkritumiem ir sadzīves tehnika - vannas, izlietnes, dušas kabīnes. Arvien vairāk cilvēku ziņo, ka vāc ne tikai atkritumus, bet arī labiekārto pagalmus, parkus u.c. sabiedriskas vietas.

Talkas laikā noticis ne mazums jautru un kuriozu atgadījumu. Kā vēsta portāls Rekurzeme, Grobiņas evanģēliski luteriskā draudze talkojot Priediena senkapos priedēs atraduši grāmatu Kamasutra.

Savukārt Jelgavas talcinieki priecājas, ka viņu vidū ir arī Latvijas Basketbola savienības pārstāvji ar saviem sportistiem, jo garie basketbolisti ābelēm sausos zarus līdz pat galotnei nozāģē bez trepju palīdzības.

Saldus novads Ezeres pagasts Jauniešu iniciatīvas grupa ziņo, ka atkritumus izmanto lietderīgi, ar atrastu vecu futbolbumbu talkošanu padarījuši jautrāku, noorganizējot futbola maču.

Ķeguma novadā šodien talkojuši gan NBS Gaisa Spēku karavīri, biedrība „Mēs – zivīm”,gan Ķeguma komercnovirziena vidusskolas skolēnu padome,Gaidas un skauti, kā arī atsevišķas ģimenes. Talkas laikā sakopti Daugavas krasti, Ķeguma,Tomes kapi un daudzas citas vietas.

Ķeguma novadā Rembates pagastā izvietota NBS Gaisa Spēku aviācijas bāze, tāpēc 60 tajā dienošie karavīri bija izteikuši vēlmi iesaistīties novada sakopšanā.

Lielās talkas vadītāja norādīja, ka šogad oficiāli pieteikts visvairāk talkošanas vietu, taču ļoti daudzās Lielās talkas organizatoriem nepieteiktās vietās talkas organizē paši iedzīvotāji, sakopjot savu dzīvesvietu apkārtni.

Jau ziņots, ka šodien no plkst.9 līdz 15 visā Latvijā jau piekto gadu pēc kārtas notiek Lielā talka, kurai oficiāli reģistrētas 1490 talkas norises vietas, kas ir par 153 vietām vairāk nekā pērn.

Latvijā

Nodokļu reformas un grūtās budžeta situācijas dēļ no nākamā gada netiks ieviestas izmaiņas pašvaldību finanšu izlīdzināšanā, intervijā aģentūrai LETA atzina viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Svarīgākais