Lemberga represētājiem galvu jaucis čemodāns ar naudu

14. martā aprit pieci gadi kopš Ventspils mēra Aivara Lemberga aizturēšanas uz Ventspils–Rīgas šosejas netālu no Ugāles.

Presē par šo aizturēšanu ir rakstīts daudz un izplatīts arī daudz dažādu tenku. Tomēr aculiecinieki joprojām māk pastāstīt arī dažādas iepriekš nezināmas, pikantas detaļas.

Specoperācijas dalībnieki

14. marta rītā A. Lembergs automašīnā Audi A8 devās uz Rīgu pie ārsta un, kā pats vēlāk stāstīja, bija domājis iegriezties arī prokuratūrā. Automašīnas šoferis pie Ugāles pamanījis sekojam ceļu policijas automašīnu ar bākugunīm un centies pieturēties pie Ceļu satiksmes noteikumos pieļaujamā braukšanas ātruma. Ceļu policisti kādu laiku sekojuši, taču aiz Ugāles degvielas uzpildes stacijas policisti Audi A8 apdzinuši un apturējuši. Tie izrādījušies Ventspils nodaļas darbinieki. Sasveicinājušies, formāli pārbaudījuši dokumentus, pārvaicājuši, vai braucēji neesot pārsnieguši pieļaujamo ātrumu, vairākkārt staigājuši apkārt automašīnai. Audi A8 sēdošajiem kļuvis skaidrs, ka policisti velk laiku, visticamāk, kādu gaidot. Noskaidrojies, ka bez ceļu policistiem ir vēl citi sekotāji, tikai tie izrādījušies daudz lēnīgāki un nav paguvuši laikus savākties ceļam. Policistiem šo kļūmi esot bijis uzdots novērst.

Pēc vairākām minūtēm no Ventspils puses patiesi parādījušās trīs pelēkas krāsas Subaru markas vieglās automašīnas un pēc tam arī VW mikroautobuss. No braucamrīkiem izlēkuši tramīgi cilvēki gan privātos, gan KNAB formas tērpos, likuši A. Lembergam izkāpt no automašīnas un paziņojuši, ka viņš tiek aizturēts, saslēguši rokas roku dzelžos. Diskusijās par tēmu, kur ir aresta orderis, nav ielaidušies. Iesēdinājuši pašvaldības vadītāju VW busiņā un aiztraukušies Rīgas virzienā.

Baumas un īstenība

Jāatgādina paša A. Lemberga stāstītais, ka šo operāciju vadījis Jānis Ilsteris, t.i., prokurors, kurš uzsāka bēdīgi slaveno Grinbergu kriminālprocesu, kas tobrīd tika iztiesāts Kuldīgas tiesā pirmajā instancē. Tāpat jāatgādina arī presē aprakstītās tenkas, ka pie stūres busiņam sēdējis Satversmes aizsardzības biroja iekšējās drošības dienesta vadītājs Aigars Sparāns. Sākotnēji braukuši ar ātrumu 140 km/h, bet pēc A. Lemberga aizrādījuma, ka jāievēro satiksmes noteikumi, ātrumu samazinājuši.

Jau 14. marta pēcpusdienā Rīgas politikas kuluāros sāka izplatīties baumas, ka A. Lembergs, nojaušot drīzo arestu, ar naudas maisu esot mēģinājis bēgt uz ārzemēm (nezin kāpēc tika minēta Igaunija) un, tikai pateicoties tiesībsargu modrībai, bēgšanas mēģinājums izgāzies. Piemēram, tiesas sēdes starplaikā Kuldīgā daudzu skatītāju klātbūtnē šādu pieņēmumu izteica prokurors Māris Leja, kad viņš ar advokātiem diskutēja par aizturēšanas tiesisko pamatu un par nepieciešamību tiesībsargiem izrādīties ar specoperācijas palīdzību.

Izrādās, šo baumu pamatā bijusi procesa virzītāju doma par naudu un sirdsapziņas mokas, ka aizturēšanas uzbudinājumā piemirsuši izkratīt automašīnu Audi A8.

Loģiski, automašīnas vadītājs ceļa malā nav stāvējis, sapratis, ka darba diena beigusies, griezis automašīnu apkārt un braucis atpakaļ uz Ventspili.

Mazais fēleris

Pēc vairākām nedēļām tiesībsargi sākuši meklēt šoferi, kuram, pēc izmeklēšanas stratēģu domām, bija jāzina, kur palikusi mašīnā vestā nauda. Tiesībsargi atraduši šofera māju, pa tālruni sazvanījuši pašu autovadītāju, teikušies esam darbinieki no prokuratūras, aicinājuši iznākt uz ielas un iesēsties viņu automašīnā uz aizmugurējā sēdekļa. Aptuveni stundu garajā sarunā privātajās drānās tērptie kungi atzinušies, ka nolaiduši «mazu fēleri», jo 14. marta rītā, aizturot A. Lembergu, piemirsuši pārmeklēt automašīnu. Kungi teikuši, ka viņu rīcībā ir ziņas – automašīnas bagāžniekā esot atradies čemodāns ar vairāk nekā 100 miljoniem ASV dolāru. Kur palicis čemodāns, kur palikusi nauda – uzstājīgi vaicājuši nelūgtie sarunu biedri. Savukārt šoferis viņiem pārvaicājis, kādēļ kungi to čemodānu nav paņēmuši aresta brīdī. Kungi kaut ko murminājuši un tad sākuši taujāt, kurp 14. marta rītā devies A. Lembergs un ar kādiem cilvēkiem plānojis tikties. Sarunas gaitā ik pa brīdim dažādos veidos vaicāts par naudas koferi, kas piebāzts ar miljoniem. Draudējuši ar likuma bardzību un sēdēšanu cietumā.

Pēc sarunas kungi devušies uz Ventspils policijas nodaļu, lai ievāktu pilnu informāciju par šofera draugiem, ieradumiem, tikumiem un netikumiem.

Pēc vairāk nekā stundas čemodāna meklētāji atkal zvanījuši un norunājuši tikšanos nevis pie šofera mājas, bet Kuldīgas ielā iepretim lielveikalam. Saruna atkal notikusi kungu automašīnā, un atkal tikuši uzdoti tie paši jautājumi par čemodānu ar miljoniem dolāru. Neieguvuši vajadzīgās atbildes, kungi paziņojuši, ka viņu rīcībā ir informācija, ka ar šoferi kaut kas varot atgadīties, taču, lai nekas neatgadītos, viņi atstāšot savus telefona numurus, un šoferim jāatminas, kur palicis čemodāns.

Tā kā šoferis par čemodānu nekādi neesot spējis atminēties, drīz vien viņam atsūtīta pavēste no prokuratūras. Ģenerālprokuratūrā prokurors esot dusmīgi viņam norādījis – ja nestāstīs patiesību par čemodānu, viņam tiks atņemtas autovadītāja tiesības, jo 14. marta rītā, vedot A. Lembergu, esot braukts ātrāk, nekā rakstīts satiksmes noteikumos. Saņēmis kārtējo draudu devu un dusmu brāzienus, šoferis tomēr sveiks un vesels palaists vaļā.

Latvijā

Pēc tam, kad Bērnu klīniskajā Universitātes slimnīcā nomira pret difetriju nevakcinēts puisītis, bet viņa divas māsas, kas arī slimo ar šo nāvējošo slimību, pretēji vecāku gribai turpina ārstēties slimnīcā, soctīklos arvien plašāk skan vakcīnu skeptiķu uzbrukumi ārstiem.

Svarīgākais