Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

DP izbeigusi kriminālprocesu par internetā izvietoto aicinājumu zaimot valsts karogu

© Lauris Vīksne F/64

Drošības policija (DP) izbeigusi kriminālprocesu saistībā ar internetā izvietoto anonīmo aicinājumu zaimot valsts karogu, aģentūru LETA informēja DP priekšnieka palīdze Kristīne Apse-Krūmiņa.

Pagājušā gada augustā DP tika sākta pārbaude, bet pēc tam arī sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 93.panta par Latvijas valsts ģerboņa vai Latvijas valsts karoga noraušanu, saplēšanu, salaušanu, iznīcināšanu vai par citādu šo valsts simbolu zaimošanu, kā arī par Latvijas valsts himnas publisku zaimošanu. Šis likuma pants paredz sodu brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem vai piespiedu darbu, vai naudas sodu līdz 50 minimālajām mēnešalgām.

Process ir izbeigts, jo nebija noziedzīga nodarījuma priekšmeta, teica Apse-Krūmiņa.

Interneta publikācijas autori bija norādījuši, ka Krimināllikumā ietverts "nepamatoti ierobežojošs pants par karoga zaimošanu". Viņu skatījumā - Krimināllikuma 93.pants "nav savienojams ar vārda un izpausmes, kā arī apziņas brīvību, kas ir neatņemamas demokrātijas sastāvdaļas".

"Mūsu skatījumā, jebkuram cilvēkam - pilsonim vai nepilsonim - ir absolūtas tiesības rīkoties ar karogu pēc saviem ieskatiem. Savukārt valstij nav absolūti nekādu tiesību cilvēku sodīt par to, ka viņš karogu izķēmo, dedzina, plēš, mīda kājām. Valstij ir jāgarantē cilvēka tiesības brīvi paust savus uzskatus. Ja kāds cilvēks uzskata, ka viņam ir pamats tā rīkoties ar karogu, tad viņu nedrīkst pat atturēt no šādas rīcības, kur nu vēl sodīt," teikts minētajā publikācijā.

Publikācijas autori savu viedokli pauduši anonīmi. Viņi aicina "visus demokrātiski domājošus un brīvību mīlošus cilvēkus pārpublicēt "zaimotā" karoga attēlu vai arī izveidot pašiem savu".

Interneta publikācijas tekstam bija pievienots attēls ar Latvijas karogu, uz kura redzams nepiedienīgs zīmējums un aicinājums zaimot karogu.