Drošības dienesti referenduma dienā strādās pastiprināti, pagaidām nav ziņu par provokācijām

Valsts policijai (VP) nav informācijas, ka sestdien paredzētajā valodas referendumā būtu iespējamas kādas provokācijas. Valsts policija un Drošības policija šajā dienā strādās pastiprinātā režīmā.

"Nav mūsu rīcībā pašreiz informācijas, ka kaut kas [provokācijas] būtu," aģentūrai BNS teica Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis. Taču, lai novērstu iespējamos incidentus un uzturētu kārtību, sestdien policija strādāšot pastiprinātā režīmā līdzīgi kā vēlēšanu dienās.

"Policijai ir izstrādāti darbības plāni attiecībā uz vēlēšanām un referendumiem," norādīja Ķuzis.

Lai arī referendums sabiedrībā izraisījis asas diskusijas, Valsts policija jau sen neizmanto praksi nodrošināt policista klātbūtni iecirkņos. "Jebkurā gadījumā mēs būsim gatavi reaģēt," uzsvēra VP priekšnieks.

Drošības policijas priekšnieka palīdze Kristīne Apse-Krūmiņa aģentūrai BNS sacīja, ka Drošības policija pirms referenduma pastiprināti pārrauga un analizē situāciju, lai savlaicīgi identificētu potenciālos riskus un apdraudējumus, kas varētu ietekmēt referenduma norisi.

"Kā galvenais pamatrisks ir jautājums, kas skar sabiedrisko kārtību un drošību vēlēšanu iecirkņos," paskaidroja Apse-Krūmiņa.

Drošības policija referenduma dienā strādās pastiprinātā režīmā, sadarbojoties ar Centrālo vēlēšanu komisiju, kā arī ar Valsts policiju, kas nodrošinās kārtību šajā dienā.

Jau vēstīts, ka 18.februārī notiks referendums par Satversmes grozījumiem, kas paredz krievu valodai piešķirt valsts valodas statusu.

Lai grozījumi stātos spēkā, par tiem jānobalso vismaz 771 350 pilsoņiem.