Satversmes tiesa šodien paziņos lēmumu par divvalodības referenduma iesaldēšanu

ST priekšsēdētāja palīdze Līga Pauliņa ziņo, ka piektdien plkst. 11 notiks tiesas kolēģijas sēde, kur tiesneši paredzējuši pieņemt lēmumu attiecībā uz deputātu pieteikumu, kurā deputāti apstrīdējuši grozījumus Satversmē, kas attiecas uz krievu valodas statusu, un lūguši piemērot pagaidu noregulējumu un apturēt 18. februārī plānotā referenduma norisi.

ST otrās kolēģijas tiesneši lēmumu paziņos uzreiz pēc kolēģijas sēdes beigām. Lēmums tiks paziņots preses konferencē, kā arī tiesa par pieņemto lēmumu izplatīs preses paziņojumu. Pagaidām nav zināms, cik ilgi kolēģijas sēde ilgs.

Otrajā kolēģijā darbojas trīs tiesneši – Aija Branta, Uldis Ķinis un Kristīne Krūma. Saskaņā ar likumu kolēģija savus lēmumus pieņem ar balsu vairākumu.

Jau ziņots, ka pagājušajā nedēļā Nacionālā apvienība (NA) iesniegusi ST pieteikumu, lai apstrīdētu izsludinātā referenduma par Satversmes grozījumiem leģitimitāti, jo tie paredz valsts valodas statusa piešķiršanu krievu valodai.

Pieteikumā lūgts apturēt referendumu un vērtēt tā atbilstību Satversmes satura kodolam un valsts iekārtas pamatprincipiem.

Pieteikumu Satversmes tiesai parakstījuši 30 Saeimas deputātu ‒ visi 14 Nacionālās apvienības frakcijas pārstāvji, 15 "Vienotības" deputāti, kā arī Zaļo un zemnieku savienības deputāte Iveta Grigule.

Tiesas priekšsēdis saņemto iesniegumu nodevis tiesnešu kolēģijai triju cilvēku sastāvā, kuriem jāpieņem lēmums ‒ ierosināt lietu vai ne.

Ja tiesnešu kolēģija nolems lietu ierosināt, darbu sāks visi ST tiesneši, kuriem tad būs jālemj par pagaidu līdzekļu, iespējams, referenduma apturēšanas, ierosināšanu.

Ziņots arī, ka Saeimas deputāti no NA un "Vienotības" parakstījuši iesniegumu ST ar aicinājumu apturēt referendumu, kurā jālemj par valsts valodas statusa piešķiršanu krievu valodai.

Plānots, ka referendumam jānotiek 18.februārī un tas būtu par Satversmes grozījumiem, kas paredz krievu valodai noteikt otras valsts valodas statusu. Vēlētāju rosinātais likumprojekts paredz grozīt Satversmes 4., 18., 21., 101. un 104.pantu, iekļaujot tajos nosacījumu par krievu valodu.

Svarīgākais