No amata atstādina Nodarbinātības valsts aģentūras direktori [papildināta]

© F64 Photo Agency

Labklājības ministre Ilze Viņķele uz laiku atstādinājusi no amata Nodarbinātības valsts aģentūras direktori Baibu Paševicu.

Pašlaik pieejamā oficiālā informācija ir visai skopa. Labklājības ministrijā informēja, ka B. Paševica atstādināta uz disciplinārlietas izmeklēšanas laiku. Sīkāka informācija tikšot sniegta vēlāk.

nra.lv rīcībā esošā informācija liecina, ka ministres neapmierinātība ar NVA vadītāju saistīta, iespējams, ar personāla politikas un atalgojuma jautājumiem.

B. Paševica nra.lv atzina, ka ministre ir pieņēmusi lēmumu un viņai kā padotības iestādes vadītājai tas ir jārespektē. Viņa darīšot visu, lai pēc iespējas ātrāk un konstruktīvāk šī situācija tiktu atrisināta.

Neoficiāla informācija liecina, ka, iespējams, amatu NVA vadītājai varētu nākties zaudēt politisku iemeslu dēļ. B. Paševica vada NVA kopš 2008. gada, bet pirms tam no 2003. gada bija Labklājības ministrijas valsts sekretāre. Viņas vietā amatā stājās Ringolds Beinarovičs, kurš savukārt pirms tam vadīja Nodarbinātības Valsts aģentūru.

B. Paševica nav nevienā politiskā partijā.

Labklājības ministre Ilze Viņķele trešdien žurnālistiem, skaidrojot Paševicas atstādināšanas iemeslus, sacīja, ka pagājušā gada nogalē LM no NVA darbiniekiem saņēmusi ziņas, ka aģentūra plāno samazināt darbiniekiem algu. Tāpēc LM pieprasījusi skaidrojumu Paševicai, pretī saņemot dokumentus, kas nav ļāvuši spriest, kādēļ ir iecerēts algu samazinājums. Savukārt pēc atkārtota informācijas pieprasījuma no NVA saņemta ziņa, ka aģentūra plāno algu izlīdzināšanu, kas realitātē nozīmējis darba līgumu izmaiņas vairāk nekā 350 darbiniekiem, paredzot darba algas samazinājumu.

Viņķele piebilda, ka ministrija veikusi NVA finanšu analīzi, kurā secināts, ka arī pēc plānotā darba algu samazinājuma NVA atalgojumam paredzētais fonds 2012.gadam pārsniedz valdībā apstiprināto budžeta pieprasījumu, kas ir iepriekšējā gada līmenī. Pēc ministres teiktā, pēc pašreizējam aplēsēm, šī summa ir apmēram 188 tūkstoši latu. "Šī diemžēl nav galīgā informācija, jo dažādu apsvērumu dēļ mums komunikācijā ar NVA nav izdevies gūt precīzus datus par personālpolitiku, štatu sarakstu un atalgojumu," viņa atzina.

Ministre uzsvēra, ka šajā gadījumā runa nav par finanšu iztrūkumu, ka "kāds naudu būtu nobēdzinājis". "Šeit ir runa par to, ka nav skaidrs, kā iepriekšējā gadā ar šādu pašu atlalgojuma budžetu varēja maksāt algas tajā apmērā, bet šogad, kad nekas nav mainījies, ir jāveic algu samazinājums un vēl naudas līdz gada beigām algu izmaksai nepietiek. Mums nav skaidrs, kā šī situācija radusies, un no sniegtajiem paskaidrojumiem neesam guvuši pārliecību, kas ir cēlonis," viņa pastāstīja.

Ministre arī norādīja, ka tādēļ LM nolēmusi apstākļu noskaidrošanai ierosināt disciplinārlietu, atstādinot Paševicu no amata pienākumu pildīšanas uz laiku, saglabājot algu. Nolemts arī apstiprināt Paševicas vietnieci nodarbinātības politikas jautājumos Vivitu Pūliņu par NVA direktores pienākumu izpildītāju.

Viņķele informēja, ka LM veic arī auditu un NVA uzlikti vairāki ierobežojumi rīcībai ar budžeta līdzekļiem.

Ministre arī atzina, ka pašlaik tiek gatavots rīkojums, ka plānotais algu izlīdzinājums NVA darbiniekiem tiek atcelts līdz brīdim, kad tiks gūta skaidrība, kādēļ šāds lēmums nepieciešams, kā arī saprasts, pēc kādiem principiem to bija iecerēts īstenot. "Patlaban mums nav pārliecības, ka tas ir izsvērts un atbilstošs darbinieku slodzes sadalījumam, darba intensitātei," klāstīja Viņķele un pieļāva, ka bijis mehāniski veikts algu samazinājums.

Ministre arī norādīja, ka LM sāktā audita ietvaros redzeslokā būs arī jautājums par to, kā NVA finanses vadītas 2010. un 2011.gadā.

LM juriskonsults Māris Knoks žurnālistiem pavēstīja, ka, ierosinot lietu jau gada sākumā, netiek pieļautas, iespējams, neatgriezeniskās sekas, kādas būtu, ja septembrī, oktobrī, iestādei trūktu naudas, lai izmaksātu darbiniekiem algas.

Pēc Knoka teiktā, disciplinārlietas rezultāti būs zināmi viena mēneša laikā.

NVA ir labklājības ministra pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas īsteno valsts politiku bezdarba samazināšanas un bezdarbnieku, darba meklētāju un bezdarba riskam pakļauto personu atbalsta jomā. Aģentūras sniegto pakalpojumu administrēšanas struktūru veido pārvalde, 28 filiāles un trīs klientu apkalpošanas centri visā Latvijā.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.